Gasthuisstraat weer open tijdens bouwverlof, 5 augustus start fase 1b

Sinds eind april werkt stad Geel in de Gasthuisstraat. Tijdens fase 1a voerde de aannemer nutswerken uit in de zone van de Diestseweg tot aan de J.-B. Stessensstraat. Tijdens het bouwverlof zal de straat tijdelijk opnieuw opengaan voor plaatselijk en doorgaand verkeer. Vanaf maandag 5 augustus start fase 1b waarbij de nutsmaatschappijen werken in het gedeelte tussen het Laar en de J.-B. Stessensstraat.

Stad Geel wil van de Gasthuisstraat een veiligere straat maken die klaar is voor de toekomstige klimaatuitdagingen. Hiervoor zijn ingrijpende werken nodig die in totaal bijna twee jaar zullen duren. Om de impact zoveel als mogelijk te beperken, zijn de werken in verschillende fasen opgedeeld.

Fase 1a is bijna afgerond. In de loop van volgende week zal de straat dan tijdelijk weer opengaan voor zowel doorgaand als plaatselijk verkeer. Omdat het bouwverlof slechts enkele weken duurt, zal de aannemer de omleidingsborden voor doorgaand verkeer komende van buiten Geel laten staan.

Verdere planning: fase 1b van 5 augustus tot en met 1 september

Maandag 5 augustus gaat fase 1b van start. De nutsmaatschappijen werken dan in de zone van de J.-B. Stessensstraat tot aan het Laar. Om de werken te kunnen afronden voordat het schooljaar weer van start gaat, zal de werfzone volledig afgesloten zijn voor al het gemotoriseerd verkeer. Ook het kruispunt met de J.-B. Stessensstraat wordt volledig afgesloten. Voetgangers en fietsers zullen wel altijd door kunnen. Woningen en handelaars blijven steeds te voet bereikbaar. Inwoners krijgen binnenkort een bewonersbrief met alle details over deze fase en de stad zal ook nog uitgebreid communiceren over de planning, omleidingen en bereikbaarheid van de handelaars in de omgeving.

Na fase 1b zal de straat opnieuw tijdelijk opengaan tot de weg- en rioleringswerken van start gaan, vermoedelijk eind 2024. Tijdens deze tweede fase krijgt de straat een gescheiden riolering en een volledig nieuwe inrichting. Deze werken zijn voorzien om eind 2024 te starten en zullen een klein jaar in beslag nemen. De stad informeert haar inwoners van zodra hierover meer informatie bekend is.

Nieuwe inrichting: comfortabel en veiliger

Na alle werken zal de Gasthuisstraat er heel anders uitzien. De weg krijgt een nieuwe inrichting met onder andere een verhoogd fietspad langs weerskanten van de weg en een aangepaste wegbreedte. Een gescheiden riolering zorgt ervoor dat hemelwater ter plaatse in de grond kan trekken en het afvalwater naar een zuiveringsinstallatie kan gaan. Zo is de straat klaar voor de klimaatverandering die al gaande is.

In de toekomst zullen de bushaltes ter hoogte van de school en het ziekenhuis omgevormd worden tot een Hoppinpunt. Naast een ruime toegankelijke bushalte komt er een plaats om te schuilen tegen de regen en een fietsenstalling.

Gepubliceerd op woensdag 10 juli 2024 14.10 u.