Geel viert in september tachtig jaar bevrijding

In september 2024 is het tachtig jaar geleden dat de Kempen bevrijd werden. Tijdens de vijfjaarlijkse Bevrijdingsfeesten zal de stad deze gebeurtenis uitgebreid herdenken. Van 20 tot en met 22 september organiseert ze samen met verschillende partners heel wat activiteiten voor jong en oud.

Eén van de zwaarste bevrijdingsgevechten op Belgisch grondgebied vond plaats in Geel. Ruim twee weken zouden de Britten en Duitsers elkaar onafgebroken bestoken met artillerie. De impact na die zware gevechten is enorm: het dorp Ten Aard is tot puin herleid, de Sint-Dimpnakerk zwaar vernield, er vallen 1 100 doden waaronder 140 burgers en 4 500 gewonden. Dat is in september 2024 exact tachtig jaar geleden.

"De Bevrijdingsfeesten in Geel zijn een belangrijke herinnering aan de moed en opofferingen van de soldaten die voor onze vrijheid hebben gevochten”, vertelt schepen van cultuur Pieter Cowé. “Door deze gebeurtenissen levendig te herdenken en de verhalen van toen te delen, eren we niet alleen het verleden, maar bouwen we ook aan een toekomst waarin vrede en vrijheid centraal staan. We nodigen iedereen uit om samen met ons deze bijzondere mijlpaal van tachtig jaar bevrijding te vieren en stil te staan bij de betekenis van onze vrijheid."

Levendige verhalen en geschiedenis

De Geelse Bevrijdingsfeesten starten op vrijdagavond 20 september met een duik in de geschiedenis. In een gezellige cafésetting in zaal Holvenia delen experts om 19.30 uur hun kennis en nieuwste inzichten over de Tweede Wereldoorlog in Geel en de regio. Het publiek mag de experts mee aan de tand voelen. Wie de geschiedenis echt wil beleven, kan tijdens het weekend op pad door Geel. Op verschillende locaties vertellen historici, gidsen en verhalenvertellers het oorlogsverhaal dat op die plek plaatsvond. Het OPZ Geel en enkele privé-eigenaars stellen hun gebouw hiervoor uitzonderlijk open. Het hele weekend kun je in het stadspark wandelen door een uitgebeeld kampement van geallieerde soldaten in samenwerking met de 82nd-101st US Airborne Division vzw. Op zaterdagnamiddag verzorgt BOMB (Belgian Oldtimer Military Brigade) rondritten met oude legervoertuigen.

Tijdens de Bevrijdingsfeesten heeft Geel ook een primeur: de onthulling van de muurschildering ‘D-Day’. Deze muurschildering werd in 1944 door soldaat A.B. Hales geschilderd op de muren van een klaslokaal in een Meerhoutse school. Renotec haalde ze met zorg van de muren, en de restauratie gebeurt deze zomer met steun van de Vlaamse Overheid, Provincie Antwerpen, Stuifzand en gemeente Meerhout. Tijdens het herdenkingsweekend wordt de gerestaureerde muurschildering voor het eerst getoond aan het publiek.

Internationale herdenking

Op zaterdag 21 september om 10 uur ontvangt de stad meer dan vijftig internationale gasten, waaronder verschillende nabestaanden van soldaten die tijdens de Bevrijding van Geel sneuvelden. De stad nodigt iedereen uit om samen met deze gasten de omgekomen soldaten te herdenken die begraven liggen op het ‘Geel War Cemetery’ in Tweeboomkes.

Taptoe

Het Geelse Bevrijdingsweekend sluit op zondag 22 september om 15 uur af met een indrukwekkende Taptoe onder leiding van de Centrumharmonie en in samenwerking met verschillende nationale muziekverenigingen.

Meer info

Een overzicht van alle activiteiten tijdens de Bevrijdingsfeesten 2024 vind je op www.geel.be/bevrijdingsfeesten.

Gepubliceerd op woensdag 19 juni 2024 15.46 u.