Geelse basisscholen zeggen frisdranken vaarwel met watercharter

In maart ondertekenden alle Geelse basisscholen het watercharter, een initiatief van de stad om af te stappen van frisdrank in scholen. De meeste scholen waren al frisdrankvrij, de laatste twee scholen schrappen in september suikerhoudende dranken uit het aanbod.

En dat is een mooie verwezenlijking van het Geels basisonderwijs, want kraantjeswater is gezond, ecologisch en lekker fris! Frisdrank is een van de grootste oorzaken van tandbederf. De tandartsen signaleren een toenemende tanderosie bij kinderen. Daarom raadde de Gezondheidsraad, een adviesraad die zich ontfermt over de gezondheid van de Gelenaar, aan om suikerhoudende dranken te schrappen in de scholen. De scholen wilden graag hun schouders onder dit project zetten. En dus ondertekenden de Geelse basisscholen het Watercharter, een initiatief van de stad. Met dit charter beloven ze een suikervrij drankenbeleid te voeren. En hoe kan dat beter dan door kraantjeswater te promoten bij kinderen? 

Fruitsap maakt plaats voor water

Het Watercharter vraagt nog wat inspanning van de scholen, maar zo abnormaal lijkt de verandering niet. “Wij drinken altijd water, want dat is lekker fris. ’s Middags mogen we soms iets anders kiezen, maar we zouden dat eigenlijk niet missen”, klonk het in juni nog bij de leerlingen van vrije basisschool Kompas in Stelen. In deze school lopen ze fier met hun eigen drinkbus over de speelplaats. Ook meester Stijn voorspelt weinig problemen: “Er zijn al veel ouders die enkel water meegeven met hun kinderen. De school heeft trouwens nooit frisdrank aangeboden, want dat is ongezond. Enkel fruitsap en Fristi, maar die moeten nu ook ruimte maken voor meer water en melk.” 

Pluim voor de scholen

Het succes van het Watercharter is vooral te danken aan de scholen zelf. Bij het ondertekenen van het charter waren nog niet alle scholen frisdrankvrij maar nu, in september, maken de twee laatste scholen de omschakeling. Leerlingen hebben voortaan eenvoudige toegang tot kraantjeswater op school. Bovendien zetten de scholen zich extra in om leerlingen én ouders te informeren en inspireren om te kiezen voor deze gezonde optie. Er is dus op korte tijd heel wat gebeurd bij de Geelse basisscholen, daarvoor verdienen ze een pluim. Want een gezonde geest huist in een gezond lichaam, zeker bij onze kinderen!

Gepubliceerd op maandag 2 september 2019 12.09 u.