Geelse oehoes naar natuurhulpcentrum Opglabbeek

Dinsdagavond bracht de 'gastheer' van de drie Geelse oehoe-jongen hen naar het natuurhulpcentrum in Opglabbeek. De kleine oehoes gingen steeds vaker een heel eind van hun nest weg en dat kon tot gevaarlijke situaties leiden. Ze zullen een tijdje in het centrum verblijven tot ze zelfstandig kunnen jagen.

De drie Geelse oehoe-jongen zijn de laatste weken tot in Taiwan en Canada bekend geworden. Het is dan ook uitzonderlijk dat deze uilensoort zijn nest maakt op het balkon van een appartementsgebouw in een stad. 

Gevaar

De jongen zijn ondertussen al flink gegroeid en verlieten elke dag het nest. Ze deden dit met een soort van parachutesprong, vliegen kunnen ze nog niet, en kwamen dan meestal terecht op de straat of stoep. De oehoe-moeder bleef hen ondertussen prooidieren voederen. Oehoe-jongen moeten vanop de grond leren vliegen en later jagen. Als dit in het centrum van Geel moet gebeuren, is dat gevaarlijk omdat hun nest gelegen is aan de Stationsstraat waar toch wel veel verkeer doorrijdt. De stad onderzocht mogelijkheden om de veiligheid van de kuikens te waarborgen, maar ook dat van voorbijgangers.

Natuurhulpcentrum

Jos Baart, de eigenaar van het balkon waarop de vogels nestelden en tevens ook hun gastheer, besliste om de jongen daarom naar het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek te brengen. Ook het Agentschap Natuur en Bos en het Natuurhulpcentrum vonden dit gezien de omstandigheden de beste beslissing. 

In het Natuurhulpcentrum zullen de oehoes zelfstandig leren vliegen en jagen, dit zal enkele weken duren. Nadien beslist het Natuurhulpcentrum waar de jongen worden uitgezet in de natuur zodat ze verder hun leven kunnen leiden. De stad wil Jos uitdrukkelijk bedanken omdat hij bereid was om de oehoe-jongen te tolereren. Het toont dat Jos een hart heeft voor de natuur. 

Wil je weten hoe het de jongen in het Natuurhulpcentrum vergaat? RTV maakte een reportage: 

Gepubliceerd op donderdag 4 juni 2020 14 u.