Geen versoepeling van de coronamaatregelen en uitbreiding mondmaskerplicht

24 juli - De Veiligheidsraad zat deze voormiddag opnieuw samen om de coronamaatregelen te bespreken. Er is besloten om fase 5 van de exitstrategie niet te laten doorgaan. Dat betekent dat de coronamaatregelen niet verder versoepelen. Het dragen van een mondmasker is vanaf zaterdag 25 juli op meer publieke plaatsen verplicht, bijvoorbeeld op markten en in horecazaken. Daarnaast komt er ook een registratieplicht in de horeca.

De coronacijfers in ons land zijn helaas opnieuw aan het stijgen. Het gemiddeld aantal besmettingen ligt momenteel op 193 per dag. Volgens de tool van Sciensano zijn er de afgelopen week twee besmettingen bijgekomen in Geel. De stad blijft de situatie op de voet volgen. We geven je een overzicht van de beslissingen die de Veiligheidsraad maakte.

Uitbreiding mondmaskerplicht

Vanaf zaterdag 25 juli draag je verplicht een mondmasker op drukke plaatsen. In horecazaken zijn mondmaskers vanaf zaterdag verplicht ook voor klanten. Als je een café of restaurant bezoekt, draag je een mondmasker wanneer je je verplaatst in de zaak, bijvoorbeeld bij een toiletbezoek. Aan tafel mag je je mondmasker afzetten. In winkelstraten, bijvoorbeeld tijdens het shoppingweekend dat morgen van start gaat, draag je ook verplicht een mondmasker. In Geel bedoelen we met de winkelstraten het kernwinkelgebied Nieuwstraat, Markt en Pas (oneven huisnummers 1 tot 113 en even huisnummers 2 tot 96). Ook in openbare gebouwen draag je een mondmasker.

De stad besloot eerder vandaag al om het dragen van een mondmasker te verplichten voor de dinsdag- en zaterdagmarkt. Lees het in dit nieuwsbericht.

Registratieplicht horeca

Klanten zullen zich bij hun bezoek aan een horecazaak moeten registreren door hun e-mailadres of telefoonnummer achter te laten. Horeca-uitbaters houden deze gegevens veertien dagen bij. Deze maatregel zorgt ervoor dat mensen in geval van besmetting eenvoudiger kunnen worden verwittigd.

Nachtwinkels sluiten vroeger

Aan de openingsuren van horecazaken verandert er niets. Nachtwinkels daarentegen sluiten niet meer om 1 uur ’s nachts maar om 22 uur. Dat is om te vermijden dat mensen net voor het sluitingsuur (1 uur ’s nachts) nog een voorraad alcohol inslaan om thuis verder te feesten.

Sociale bubbels verkleinen

De sociale bubbels werden ondertussen verkleind naar 5 vaste contacten per gezin. Meer info over de strengere provinciale regels lees je hier.

Denk steeds aan de zes gouden regels van sociaal contact als je met andere personen afspreekt:

  1. Was regelmatig je handen. Vermijd handen geven of kussen. Blijf thuis als je ziek bent.
  2. Wees extra voorzichtig voor mensen uit de risicogroep.
  3. Spreek zoveel mogelijk buiten af met vrienden of familie. Als dit niet kan, verlucht dan voldoende.
  4. Draag een mondmasker als je je huis verlaat. Houd ook met mondmasker voldoende afstand (1,5 meter). Kinderen jonger dan 12 jaar moeten geen mondmasker dragen.
  5. Doe je iets in groep? Doe dit met maximum 10 personen. Dit geldt zowel bij je thuis, op restaurant, op uitstap ...
  6. Spreek af met maximum 5 verschillende vaste personen per gezin (kinderen niet meegerekend).

Reizen

Als je uit vakantie terugkeert, moet je 48 uur voor terugkomst naar België een online formulier invullen. Voor reizigers die naar ons land terugkeren uit een land met een oranje code, wordt aangeraden om zich te laten testen en in quarantaine te gaan. Voor wie terugkomt uit een rode zone is dat verplicht.

Draag zo veel mogelijk een mondmasker, zeker op drukke plaatsen. Wees alsjeblieft verantwoordelijk en zorg goed voor jezelf en elkaar. Houd steeds rekening met de zes gouden regels bij sociaal contact. In Geel zijn de coronacijfers goed en dat willen we zo houden. Als we de regels nu goed opvolgen, vermijden we hopelijk een tweede lockdown in de (nabije) toekomst.

Gepubliceerd op vrijdag 24 juli 2020 10.30 u.