Gewond of dood dier gevonden?

Aangereden gezelschapsdier zoals hond en kat

  • Is er gevaar gevaar voor de veiligheid van de weggebruiker? Bel dan 112.
  • Is er geen gevaar voor de veiligheid van de weggebruiker en leeft het dier nog? Contacteer de politie via 112. 
  • Is er geen gevaar voor de veiligheid van de weggebruiker en is het dier overleden? Maak melding bij de stad

Loslopend dier

Bel de lokale politie wanneer u een loslopend dier zonder baasje ziet (via 112). Het kan gaan om honden, maar ook over koeien, paarden of andere dieren. De politie bekijkt dan of ze zelf ter plaatse moeten komen of dat ze een dierenopvanger kunnen contacteren. 

De politie of de dierenopvanger doet al het mogelijke om het dier te vangen, de eigenaar te contacteren en desnoods voor een tijdelijke opvangplaats te zorgen.

Als u in de mogelijkheid bent, kunt u het dier zelf vangen en tijdelijk opvangen vooraleer u de politie belt. Zorg hierbij wel steeds eerst voor uw eigen veiligheid.

Opgelet: dit geldt niet voor loslopende, niet-aangereden katten.

Gewonde vogels of wilde dieren

Als er een gevaar is voor de veiligheid van de weggebruikers, verwittig dan zeker de politie op het noodnummer 112.

Vindt u een gewonde vogel of wild dier? Meld dit rechtstreeks aan het Vlaams Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC) Neteland op het nummer 014 51 40 41. Op hun website vindt u tips over wat u best doet met het dier.

Voor bepaalde dieren zijn er aparte meldpunten. Alle informatie hierover vindt u op de website van Vlaanderen. Het gaat dan over een boommarter, bever, bunzing, das, hermelijn, Amerikaanse nerts, lynx, muntjak, otter, stinkdier, wezel, wasbeer, wasbeerhond, wilde kat, wolf of everzwijn.

Dood dier

Meld een dood dier

Een medewerker komt snel ter plaatse om vast te stellen of het dier een eigenaar had. Wanneer het dier een chip draagt waarvan de informatie niet wordt afgeschermd of een halsband met adresgegevens, wordt de eigenaar snel op de hoogte gebracht van het spijtige nieuws.

Als er een gevaar is voor de veiligheid van de weggebruikers, verwittig dan zeker de politie op het noodnummer 112.

Zelf op zoek naar uw huisdier?

Geels Hart voor Dieren verspreidt de locatie van gevonden dieren om eigenaars zo snel mogelijk terug te vinden. Hou de facebookpagina in de gaten of contacteer hen via hartvoordierengeel@gmail.com.

Chip uw dieren

Wanneer een dier gevonden wordt, controleren de stadsdiensten altijd of het dier voorzien is van een chip. Wanneer de informatie op de chip niet afgeschermd is, contacteren de stadsdiensten de eigenaar van het dier. De politie of dierenopvangers zorgen zo snel mogelijk voor een hereniging met de eigenaar.