Goede testresultaten en beperkt bezoek voor de Geelse woonzorgcentra

Vanaf maandag 18 mei mogen de woonzorgcentra terug bezoek ontvangen. Weliswaar onder strikte voorwaarden. De woonzorgcentra zorgen ervoor dat een bezoekje veilig kan, van het gebruik van babbelboxen tot de inrichting van een buitenterras. De afgelopen weken zijn alle personeelsleden en bewoners van alle Geelse woonzorgcentra grondig getest op COVID-19. De testresultaten waren voor alle woonzorgcentra goed.

Elk woonzorgcentrum bepaalt zelf het tempo waarop zij bezoek toelaten en hoe zij dit veilig organiseren. Ze kunnen beslissen om een stap terug te zetten en minder of geen bezoek toe te laten. De stad, het ziekenhuis en de zorginstellingen werken nauw samen en blijven de situatie in de woonzorgcentra van dichtbij opvolgen.

WZC Zusterhof en Onze-Lieve-Vrouw

Alle bewoners en personeelsleden van wzc Zusterhof testten negatief. Bij wzc Onze-Lieve-Vrouw testte iedereen buiten één bewoner negatief. Sinds vorige week is deze bewoner genezen verklaard en ook negatief getest. Vanaf 18 mei start het woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw met bezoek voor zowel de rusthuiskamers als de assistentiewoningen. Hierbij kan het personeel rekenen op de hulp van vrijwilligers, die de bewoners naar de bezoekruimtes rijden en de ruimtes ontsmetten. Net zoals bij Onze-Lieve-Vrouw start vanaf 18 mei het woonzorgcentrum Zusterhof met bezoek. Ook hier kan het personeel rekenen op de hulp van vrijwilligers.

WZC Wedbos

Het aantal besmettingen in Wedbos is relatief laag. Zeven bewoners testten positief maar zonder klachten. Zij zijn sinds gisteren uit quarantaine. Bij het personeel testte slechts één medewerker positief, maar deze persoon is ook asymptomatisch. Na zeven dagen kon de medewerker terug aan het werk. Ten slotte testte er één student positief. Ondertussen zijn er geen besmette gevallen meer. Het woonzorgcentrum voorziet babbelboxen op afspraak in de cafetaria. De afspraken verlopen om het uur per afdeling. Zo voorkomen ze dat bewoners van verschillende afdelingen met elkaar in contact komen. Deze regeling blijven ze aanhouden tot het aantal besmettingen nul is. Ten slotte voorzien ze de cafetaria van dienstencentrum Luysterbos als bezoekruimte. Na elk bezoek ontsmet het personeel de tafels, stoelen en plexiglazen.

WZC Laarsveld

Op Laarsveld is iedereen getest en zijn er geen bijkomende besmettingen gemeld. Het woonzorgcentrum verwacht om op 18 mei te starten met babbelboxen in de cafetaria. Voor de bezoekregeling gebruikt Laarsveld een digitaal planningsplatform ter ondersteuning. De bewoners eten en doen activiteiten in vaste groepjes.

Huis Perrekes

Ook bij Huis Perrekes scoorden het personeel en de bewoners negatief. De bezoekregeling bekijken ze stap per stap. Het doel is om systematisch te leren uit elke situatie. Voor elke bewoner kan het bezoek er dus anders uitzien. Zo zullen sommige bezoekers een wandeling maken terwijl andere een bezoekje doen aan de Serre of het Paviljoen.

Klein Veldekens

Bij de bewoners van Klein Veldekens zijn de recent overgebrachte COVID-patiënten van de ziekenhuizen uit de Zuider- en Noorderkempen in een aparte groepswoning ondergebracht, waar ze verder kunnen herstellen. De overige bewoners verblijven in kleinschalige groepswoningen of in een zorgflat. Bij het personeel was slechts één iemand besmet met het virus. Deze persoon is inmiddels terug aan het werk. Voor het bezoek heeft het personeel grote terrassen voorzien rondom het woonzorgcentrum waar bewoners familie en vrienden kunnen zien met mondmaskers. Ondertussen brengt het woonzorgcentrum de aparte bezoekersruimtes in gereedheid.

Samenwerking stad, ziekenhuis en zorginstellingen

De stad wil graag alle woonzorgcentra bedanken voor hun inzet. Daarnaast hebben het support team van Ziekenhuis Geel, de Coördinerende Raadgevende Artsen en huisartsen zich enorm ingezet om het aantal coronagevallen in de woonzorgcentra zo laag mogelijk te houden. De woonzorgcentra zijn heel tevreden over deze ondersteuning. Ook voor het verdere verloop blijven de stad, het ziekenhuis en de zorginstellingen nauw samenwerken en de situatie van dichtbij opvolgen.

Bedankt aan alle betrokkenen voor deze goede cijfers!

Gepubliceerd op vrijdag 15 mei 2020 16.40 u.