Geel wil een antwoord bieden op de klimaatuitdagingen waarmee we te maken krijgen. Het beschermen van groen in Geel en ontharden maken hier een groot deel vanuit.
Verharding en water
Tuinen en andere onverharde groenruimte op private percelen leveren een belangrijke bijdrage
aan de natuurontwikkeling in Geel. Ze zorgen voor het groene karakter van de stad, voor verkoeling, voor waterinfiltratie, voor koolstofopslag ... Daarom wordt verharding, die deze functies verloren doet gaan, ingeperkt. Zo draagt iedereen bij aan een groenere, meer waterbestendige en klimaatrobuuste stad.
Natuurrijke omgeving
Bomen, struiken en andere beplantingen zijn voornamelijk waardevol vanuit ecologische of klimaatdoelen, maar zorgen daarnaast ook voor een groene uitstraling van de stad. Soms zijn ze zelfs beschermd als erfgoed. Met voorschriften rond onder andere geveltuinen, perceelsafsluitingen of landschappelijke inkleding wil stad Geel vooral het beeld van de stad als een natuurlijke omgeving versterken.
Daarbij gaat het niet zuiver om esthetiek. De aanwezigheid van natuur in de omgeving heeft ook een positief effect op gezondheid en welzijn. En natuurlijk zijn de natuurwaarden die dit meebrengt een mooie bonus.
Groenbescherming
Om het groene karakter van Geel verder te beschermen, zet de stad ook in op een fijnmazig netwerk van afzonderlijke groenelementen, zoals beplantingen, in de stad. De stad bewaart minstens het huidige bomenbestand door bijvoorbeeld een heraanplant op te leggen.
In de praktijk
Om het groen in de stad te beschermen, zijn er heel wat regels opgenomen in de bouwcode. Alle informatie vindt u in de bouwcode. Hieronder kunt u al enkele van de grootste veranderingen terugvinden.
Groennorm voor één- en meergezinswoningen
Voor elk perceel geldt een minimum percentage aan groen dat aanwezig moet zijn. De eigenaar kan verder zelf bepalen hoe hij het aandeel aan verhardingen invult. Zo garandeert de stad dat iedere inwoner beschikt over voldoende groene buitenruimte.
Perceelafsluitingen
De nieuwe bouwcode zet in op meer vergroening en minder schuttingen. Perceelafsluitingen zullen in de toekomst ook een ecologisch nut hebben.