Ontdek de voordelen van groendaken tegen hitte

Groendaken zijn een innovatieve en milieuvriendelijke oplossing die steeds meer aan populariteit wint in stedelijke gebieden. Een groendak is een dak dat begroeid is met planten, variërend van eenvoudige vetplantjes tot kruiden, mossoorten en grassen. Het belangrijkste voordeel van een groendak is dat het hitte vermindert en een koeler microklimaat creëert.

Groendaken - die meestal bestaan uit meerdere lagen zoals een waterdichte membraan, een drainage- en filtersysteem, een substraatlaag (aarde) en de vegetatie zelf - bieden tal van voordelen:

  • Isolatie en energie-efficiëntie

Groendaken werken als een isolatielaag die helpt om de temperatuur binnen gebouwen te regelen. In de zomer absorberen en reflecteren de planten en het substraat een groot deel van de zonnestraling, wat leidt tot lagere binnentemperaturen en minder behoefte aan koeling. Dit kan een aanzienlijke energiebesparing opleveren.

  • Vermindering van het hitte-eilandeffect

Stedelijke gebieden ervaren vaak hogere temperaturen dan omliggende landelijke gebieden, een fenomeen dat bekend staat als het hitte-eilandeffect. Groendaken helpen dit effect te verminderen en zorgen voor een koeler microklimaat in stedelijke gebieden.

  • Waterbeheer

Groendaken kunnen regenwater vasthouden, waardoor de druk op de riolen tijdens hevige regenval verkleint. Dit water verdampt vervolgens, en dit draagt dan weer bij aan de koeling van de omgeving.

  • Luchtkwaliteit

Planten op groendaken helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren, door fijnstof en andere verontreinigende stoffen uit de lucht te filteren.

Waarop moet je letten bij de aanleg van een groendak?

Overweeg je om een groendak aan te leggen? Hou dan rekening met de volgende belangrijke factoren. De structuur van het dak moet het extra gewicht van de vegetatie kunnen dragen, vooral wanneer deze verzadigd is met water. Daarnaast is een goede waterdichting essentieel om te voorkomen dat er water doorsijpelt en schade aan de dakstructuur veroorzaakt.

Premie

Veel gemeenten bieden premies aan voor de aanleg van groendaken, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor zowel particulieren als bedrijven. Neem snel een kijkje op https://www.duurzaamwonen.be/premies-en-leningen/premie-groendak

Meer info

Ontdek hoe je kunt bijdragen aan een groener en duurzamer stedelijk milieu en surf naar: https://www.duurzaamwonen.be/natuurinclusief-bouwen/groendak

Gepubliceerd op maandag 8 juli 2024 14.22 u.