Hartveilig Geel: leer gratis reanimeren met aed's

Met 35 aed-toestellen ter beschikking op publieke plaatsen in Geel mag de stad zich een Hartveilige Gemeente noemen. Naast de toestellen zijn er ook gratis reanimatielessen om deze toestellen correct te gebruik en zo levens te kunnen redden. In het Veiligheidshuis Ter Stokt kun je op donderdag 7 december zo een reanimatietraining volgen.

Een aed-toestel – oftewel een automatische externe defibrillator – speelt een cruciale rol in de overlevingskansen van mensen die getroffen worden door een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In België gaat dat dagelijks over ongeveer dertig mensen, waarvan gemiddeld slechts vijf tot tien procent het overleeft. Onmiddellijke reanimatie verhoogt de overlevingskans aanzienlijk. Deze kans stijgt zelfs met vijftig tot zeventig procent als een aed-apparaat binnen drie tot vijf minuten na het optreden van de hartstilstand wordt gebruikt.

Daarom investeerde stad Geel in aed's, met momenteel meer dan twintig eigen toestellen die de klok rond beschikbaar zijn op openbare plaatsen. Daarnaast hebben ook verschillende organisaties, bedrijven en verenigingen in Geel aed-apparaten aangeschaft. Een gedetailleerd overzicht van alle locaties vind je hier.

Leer gratis reanimeren

Wil jij passend reageren als er plots een noodsituatie ontstaat? Wil jij leren hoe je een leven redt door een aed correct te gebruiken? Volg dan op donderdag 7 december van 18.30 tot 21.30 uur een gratis reanimatietraining in het Veiligheidshuis Ter Stokt. 

Gepubliceerd op vrijdag 17 november 2023 13.30 u.