Help vriendschapsfraude mee voorkomen

Fraude komt overal voor. Ook op sociale media en datingsites. Ze proberen je in de val te lokken door een vertrouwensband met je op te bouwen en in te spelen op je gevoelens. FOD Economie voert een campagne om burgers te sensibiliseren en te waarschuwen voor de valkuilen van vriendschapsfraude.

Leer je iemand nieuw kennen via sociale media of op een datingsite of -applicatie? Wees op je hoede en ga na of je nieuwe vriend(in) wel te vertrouwen is:

  • Ga de echtheid van zijn of haar profiel na en vraag voldoende info aan je nieuwe kennis of geliefde, zodat je weet met wie je te doen hebt.
  • Vertrouw niet zomaar iedereen en hou persoonlijke informatie voor jezelf.
  • Wees op je hoede voor ‘zielige’ verhalen waarbij je nieuwe kennis de emotionele toer opgaat en je probeert te overtuigen om geld te bezorgen.
  • Maak nooit zomaar geld over aan iemand die je eigenlijk niet kent. Als iemand je te mooi lijkt om waar te zijn, dan is hij/zij dat meestal ook.
  • Heel wat Belgen zijn al het slachtoffer geworden van vriendschapsfraude. Ben je zelf in aanraking gekomen met valse profielen? Meld dit dan https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/ . Of deel je getuigenis volledig anoniem en lees de getuigenissen van andere slachtoffers op https://temooiomwaartezijn.be/.

meer info: https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/, https://temooiomwaartezijn.be

Gepubliceerd op donderdag 6 december 2018 8.01 u.