Veilig winkelen in Geel

Op dinsdag 1 december mogen ook in Geel de winkels heropenen. Omdat alarmfase 4 nog steeds van kracht is, is funshoppen er nog niet bij. Winkelen doe je alleen en je blijft maximum 30 minuten in de winkel. Er komen openbare toiletten op de Markt omdat de horeca nog niet kan opengaan.

Het Overlegcomité van 27 november bracht duidelijkheid over de heropstart van de niet-essentiële winkels. Op 1 december mogen alle winkels hun deuren opnieuw openen. Dit is een moment waar iedereen naar uitkijkt, zowel handelaars als consumenten. Het is belangrijk dat deze heropstart in goede banen wordt geleid. Tijdens het Overlegcomité kwamen er richtlijnen om het winkelen veilig te laten verlopen. Ook de stad wil het nodige doen om hier mee voor te zorgen.

Veiligheidsmaatregelen

Volgende maatregelen werden door de regering opgelegd:

  • Volg de basisregels (mondmasker, handen ontsmetten, afstand houden ...) strikt op.
  • Er zal maar 1 klant toegelaten zijn per 10 m². Er zijn wel uitzonderingen voor kleinere winkels.
  • Je mag maximaal 30 minuten winkelen.
  • Je moet alleen gaan winkelen, met uitzondering van de minderjarigen van het eigen huishouden of de personen die nood hebben aan begeleiding, die kunnen worden begeleid door één volwassene.
  • Als het druk is in de winkelstraat, ga dan op een ander moment terug.

Andere aanbevelingen:

  • Kijk of er vloermarkeringen of affiches, pijlen zijn aangebracht om looprichtingen of wachtrijen aan te duiden en volg deze.
  • Probeer zoveel mogelijk elektronisch te betalen

Opvolging en evaluatie door stad en veiligheidsdiensten

De politie en gemeenschapswachten zullen een oogje in het zeil houden om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt. Als blijkt dat er op bepaalde plaatsen moeilijkheden zijn, wordt er bijgestuurd. 

Enkel naar de winkel indien nodig

Het is duidelijk dat ‘funshoppen’ nog niet de bedoeling is. Ook de horeca moet nog gesloten blijven. Neem daarom ook zeker eens een kijkje op de website Koop om de hoek waar je heel wat zaken kunt vinden die take away organiseren. 

Mobiele toiletten

Omdat de horeca nog steeds gesloten is, besliste de stad om op de Markt mobiele toiletten te plaatsen. Deze toiletwagens worden eind deze week geplaatst. De toiletwagens zullen elke dag (7/7) geopend zijn van 7.30 uur tot 17.30 uur. Deze toiletten worden twee maal per dag gepoetst. 

Gepubliceerd op dinsdag 1 december 2020 10 u.