Veilig winkelen in Geel vanaf 11 mei

Op 11 mei mogen ook in Geel de winkels heropenen. 'Funshoppen' mag nog niet, want net als de tuincentra en voedingswinkels moeten de winkels en klanten zich houden aan bepaalde veiligheidsmaatregelen. Ook de stad neemt de nodige acties en zorgt ervoor dat Gelenaars veilig kunnen winkelen. Om de heropening een beetje feestelijker te maken rolt de handelsvereniging Geel Centrum de gele lopers uit.

De Nationale Veiligheidsraad van 24 april bracht duidelijkheid over de heropstart van de detailhandel. Vanaf 11 mei mogen alle winkels hun deuren opnieuw openen. Dit is een moment waar iedereen naar uitkijkt, zowel handelaars als consumenten. Het is belangrijk dat deze heropstart in goede banen wordt geleid. Tijdens de Veiligheidsraad van 6 mei kwamen er extra richtlijnen om het winkelen veilig te laten verlopen. Ook de stad wil het nodige doen om hier mee voor te zorgen.

Affiches met richtlijnen

Om de klanten welkom te heten, zal de stad, in samenwerking met de handelaarsvereniging, de gele lopers in de winkelstraten uitrollen. Elke handelaar krijgt van de stad affiches met daarop richtlijnen voor de klanten. De handelaar kan op de affiche het maximum aantal toegelaten klanten in de winkel noteren. De stad hangt grote banners in het centrum van Geel om klanten te verwelkomen en meteen ook de richtlijnen in de kijker te zetten. Volgende maatregelen werden door de regering opgelegd:

  • Er zal maar 1 klant toegelaten zijn per 10 m². Er zijn wel uitzonderingen voor kleinere winkels.
  • Je mag maximaal 30 minuten winkelen.
  • Je draagt best een mondmasker in de winkel.
  • Je mag enkel alleen gaan winkelen. Kinderen jonger dan 18 en mensen die hulp nodig hebben, mogen uiteraard wel worden begeleid.
  • Shop enkel in je eigen buurt. Toeristische uitstapjes tijdens dat shoppen blijven verboden.
  • Als het druk is in de winkelstraat of in het shoppingcentrum, kom dan op een ander moment terug.

Stoepstickers

Stad Geel brengt in de winkelstraten stoepstickers aan op plaatsen waar mogelijk langere wachtrijen kunnen ontstaan. Centrumhandelaars die merken dat er ook voor hun zaak vaak een rij wachtenden staat, kunnen de stad contacteren voor stoepstickers. De stadsdiensten hebben samen met de politie bekeken hoe ze de wachtrijen veilig kunnen organiseren. De fietsparking voor Kruidvat verhuist naar de overkant van de straat om zo meer ruimte te creëren voor wachtende klanten. Tentjes buiten op openbaar domein voor wachtende klanten zijn niet toegelaten omdat dit voor een samenscholing kan zorgen bij regenweer.

Opvolging en evaluatie door stad en veiligheidsdiensten

De politie en gemeenschapswachten zullen een oogje in het zeil houden om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt. Op woensdagochtend 13 mei is er een eerste evaluatiemoment voorzien en kunnen er nog bijkomende acties ondernomen worden.

Enkel naar de winkel indien nodig

Het is duidelijk dat ‘funshoppen’ nog niet de bedoeling is. Daarom blijft ook de website ‘Geel Winkelt hier’ bestaan, zodat klanten ook de weg naar het online aanbod van lokale winkels kunnen vinden.

Heb je een Geelse cadeaubon en wil je snel naar de winkel voor die vervalt? Dat is niet nodig, de geldigheid van alle cadeaubonnen van stad Geel, die tussen 1 maart 2019 en 31 augustus 2019 gekocht zijn (en nog niet gebruikt werden), zijn automatisch verlengd tot 31 december 2020. Meer info daarover in dit eerdere bericht.

Gepubliceerd op donderdag 7 mei 2020 19 u.