Geel wil bijenvriendelijkste gemeente worden!

Geel was een van de pioniers in het opmaken van een bijenplan en besteedt in haar groenwerking zeer veel aandacht aan de bezige bijtjes. Geel dingt dan ook mee naar de titel 'Bijenvriendelijkste gemeente' van 2020.

De Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG) organiseert jaarlijks een wedstrijd voor de 'Bijenvriendelijkste gemeente'. Van de aangrenzende gemeentes mogen Kasterlee, Westerlo, Laakdal en Retie zich al bijenvriendelijke gemeente noemen. Geel hoopt dit jaar dat rijtje te mogen vervoegen. 

De wedstrijdjury zal de ingediende voorstellen beoordelen aan de hand van de volgende criteria: bijenvriendelijk groenbeheer, nieuwe aanplantingen, bijeninstallaties, acties voor burgers en deelname aan de ‘Week van de Bij’. 

Bijenplan

Geel heeft sinds 2014 een bijenplan waarin de stad op lokaal niveau een aanvulling voorziet op de maatregelen die gericht zijn op de bijengezondheid en op de beleidsplannen van hogere bestuursniveaus. Hier een top 10 van realisaties uit het bijenplan:

 1. De inzaai met specifieke bijenmengsels en pesticiden-vrij geteelde bloembollen op diverse locaties (bv. Meuldersplein) met de bijbehorende informatieve borden.
 2. De opmaak van een bermbeheerplan met aandacht voor het behoud en het verhogen van de biodiversiteit door een gefaseerd bermbeheer. Meer info in dit bericht.
 3. Een aanpassing van het groenonderhoud in functie van de bloei. Liguster wordt bijvoorbeeld pas na de bloeiperiode gesnoeid. 
 4. De recente proefopstellingen in de straat Holven op enkele boomroosters. Enkele buurtbewoners vroegen aan de stad of ze op de bestaande boomroosters een plantenbak met bloemetjes mochten plaatsen. De stad construeerde met steigerhout een mooie plantbak die gevuld werd met potgrond zodat de bewoners hun zelfgekweekte bloemetjes konden aanplanten. Het fleurige resultaat zie je op de foto's. Ook in Gansakker, Pas en de Dokter van de Perrestraat zijn er bloemrijke boomspiegels en plantvakken.
 5. De groenaanplanting rond het stadhuis werd heraangelegd met aandacht voor bijenvriendelijke en klimaatrobuuste planten en bloemen. 
 6. De bloemkorven in het stadscentrum. 
 7. De heraanleg van bermen zoals aan Baantveld en aan Drijhoek en het binnengebied aan de Nieuwstraat werd voorzien van een bloemenrijke kruidachtige vegetatie.
 8. In de Leunen werd er een pluktuin met fruitbomen aangeplant. 
 9. Onlangs werden er op de Markt verplaatsbare boombakken geplaatst met zitbank en kruidachtige onderbegroeiing .
 10. Het laatste, grote project is de inrichting van een strook van 1,5 hectare naast de Ring, de honey-highway, in samenwerking met het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en het Agentschap Wegen en Verkeer. Daar werd de berm ingezaaid met inheemse kruiden met als hoofddoelen:
  • de verhoging van het aantal drachtplanten;
  • de verhoging van de diversiteit aan drachtplanten in openbare plantsoenen;
  • de spreiding van de bloei over het ganse jaar.

Ontdek ook de andere realisaties

Ga jij zelf aan de slag?

Wil jij je eigen tuin ook bijenvriendelijk maken? Dat kan! Tips en meer informatie over het bijenplan vindt u op deze pagina. Veel succes! 

Gepubliceerd op vrijdag 5 juni 2020 16.30 u.