Huidige coronamaatregelen in Geel

Op woensdag 23 september kwam de Nationale Veiligheidsraad samen om nieuwe coronamaatregelen in te voeren. De federale maatregelen zijn van kracht vanaf donderdag 1 oktober. Hier vind je een overzicht van de coronamaatregelen in onze stad. (LAATSTE UPDATE 24/09/2020)

Veelgestelde vragen over de federale maatregelen

Mondmaskerplicht

Personen vanaf 12 jaar dragen verplicht een mondmasker:

 • op het openbaar vervoer vanaf het betreden van de luchthaven, het station, op het perron of een halte in de bus, de (pre)metro, de tram, de trein of elk ander vervoersmiddel dat door een openbare overheid wordt georganiseerd;
 • op markten en kermissen;
 • als u een horecazaak bezoekt (u mag uw mondmasker afzetten als u aan uw tafel zit en u draagt het als u zich verplaatst, bijvoorbeeld als u naar het toilet gaat);
 • in winkels;
 • op drukke plaatsen;
 • in bioscopen, theater-, concert-, en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen en bezinningsplaatsen, musea en bibliotheken;
 • in de publiek toegankelijke delen van openbare gebouwen;
 • bij begrafenissen en crematies, burgerlijke huwelijken, de collectieve uitoefening van de eredienst en de collectieve uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening en van activiteiten binnen een filosofisch-levensbeschouwelijke vereniging;
 • bij evenementen.

Het dragen van een mondmasker is sterk aangeraden in andere situaties.

U mag een gelaatsscherm dragen wanneer een mondmasker niet mogelijk is omwille van medische redenen. Dit moet u wel kunnen aantonen met een medische attest.

Extra maatregelen in Geel:

Als u zich verplaatst op de ligweide aan het stedelijk zwembad moet u een mondmasker dragen (= publiek domein). Ligt u op uw handdoek, dan mag u uw mondmasker afzetten (zoals bij horecabezoek).


Maximaal 5 (individuele) nauwe contacten per maand

Nauwe contacten met iemand die geen deel uitmaakt van het gezin, gedurende meer dan 15 minuten, zonder de veiligheidsafstand te respecteren en zonder masker, moeten zoveel mogelijk worden beperkt. Als mensen toch een referentiecijfer willen (studies tonen aan een meerderheid daar nood aan heeft) raden experts aan om in dit stadium individueel met niet meer dan 5 personen (buiten het gezin) per maand nauwe contacten te hebben.

Mensen mogen iedereen zien die ze willen zien, op voorwaarde dat ze altijd afstand houden en, als dat niet mogelijk is, een mondmasker dragen.


Samenscholingen van maximaal 10 personen

Samenscholingen zoals familiebijeenkomsten en uitstappen mogen plaatsvinden met maximaal tien personen. Samenscholingen van meer dan tien personen zijn verboden in de openbare ruimte. Kinderen onder twaalf jaar worden niet meegerekend. (Uitzonderingen zijn zomerkampen en speelpleinwerking: die mogen blijven plaatsvinden volgens de huidige regels.) Houd steeds de zes gouden regels van sociaal contact in het achterhoofd. Bij een bijeenkomst in groep (maximaal 10 personen) houdt u onderling afstand.


Evenementen

 • Bij evenementen die niet door professionelen worden georganiseerd, mogen nooit meer dan 10 personen tegelijkertijd op dezelfde plaats aanwezig zijn (kinderen niet inbegrepen).
 • Voor evenementen die door professionelen worden georganiseerd, zullen daarentegen geen beperkingen gelden voor het aantal genodigden, zo lang de horecaregels en de protocollen in acht worden genomen. Dit zijn bijvoorbeeld recepties of trouwfeesten. Voor het aantal personen per tafel blijft de limiet van 10 gelden. Dansen is niet toegelaten.
 • Bij een evenement binnen mogen max. 200 mensen aanwezig zijn, bij een evenement buiten max. 400. Het dragen van een mondmasker is verplicht.
 • Wilt u een evenement organiseren? Bezoek dan deze pagina voor meer informatie en de covid-scan (COVID Event Risk Model)

Extra maatregelen in Geel:

Bij huwelijken kunnen in het Geelse stadhuis in de trouwzaal 23 personen de officiële plechtigheid bijwonen (bruidspaar, 20 gasten en de fotograaf). Op de receptie achteraf mogen slechts tien gasten aanwezig zijn.


Quarantaine

Als u symptomen heeft, moet u zich onmiddellijk 7 dagen isoleren en contact opnemen met uw huisarts om u zo snel mogelijk te laten testen. Als de test positief is, blijft u in quarantaine. Bij een negatieve test mag u uit quarantaine zodra uw klinische situatie dat toelaat.

Als u nauw contact heeft gehad met iemand die positief testte, moet u, zodra u dit verneemt of wordt gecontacteerd door de contacttracing, onmiddellijk 7 dagen in quarantaine gaan – 7 dagen vanaf het moment van het laatste nauwe contact met de besmette persoon. Op de 5e dag moet u zich laten testen. Als de test positief is, wordt de quarantaine met nog eens 7 dagen verlengd. Bij een negatieve test stopt de quarantaine na de 7e dag.


Reizen

 • Het is sterk afgeraden om naar een rode zone te gaan, maar dit is niet langer verboden.
 • Bij de terugkeer uit een oranje zone is een test niet langer aanbevolen.
 • Reizigers die terugkeren uit een rode zone, zullen meteen na hun terugkeer in quarantaine moeten. Op dag vijf moeten ze zich laten testen. Ze kunnen aan deze verplichting ontsnappen indien ze een zelfevaluatiedocument invullen en na analyse daarvan groen licht krijgen. Deze instructies gelden niet voor mensen die minder dan 48 uur in een rode zone verblijven, zoals grensarbeiders.

Winkelen

 • U mag iemand meenemen als u gaat winkelen. U draagt verplicht een mondmasker.
  Winkels mogen zelf beslissen om toch het individueel winkelen te behouden, om langere wachtrijen te vermijden.
 • Nachtwinkels sluiten om 22 uur.

Sporten

Alle sportactiviteiten kunnen plaatsvinden volgens de geldende protocollen, indoor en outdoor, amateur of professioneel, minstens onder volgende voorwaarden:

Sportactiviteiten in niet-georganiseerd verband:

 • Deze activiteiten mogen enkel worden uitgeoefend binnen de eigen sociale bubbel, dit wil zeggen maximum met 10 personen (kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend).

Sportactiviteiten in een georganiseerd verband (namelijk door een club of een vereniging):

 • maximum met 50 personen ;
 • steeds in de aanwezigheid van een meerderjarige trainer, begeleider of een toezichter.

Telewerk

Telewerken blijft sterk aanbevolen indien mogelijk. Transacties en vergaderingen op afstand krijgen indien mogelijk de voorkeur.


Horecabezoek

 • U mag samen met uw gezin en 5 vaste contacten aan tafel zitten, met een maximum van 10 personen. Kinderen jonger dan 12 niet inbegrepen. Telt een gezin meer dan 10 leden, dan mogen ze uiteraard samen aan een grotere tafel zitten. Een alleenstaande mag op café of restaurant een tafel delen met maximaal 5 personen op voorwaarde dat die personen tot haar of zijn 5 vaste contacten behoren.
 • U registreert zich bij aankomst in een horecazaak.
 • Cafés en restaurants moeten sluiten om 1 uur.

Registratieplicht

De registratieplicht geldt voor de horeca, sportlessen en wellnesscentra.