Jan Geudens - vrijwilliger bij het test- en triagecentrum

Student Jan werkt als vrijwilliger in het test- en triagecentrum aan Ziekenhuis Geel

Ervaren vrijwilliger

“Ik ben sinds enkele jaren vrijwilliger bij het Rode Kruis in Geel. Zo zorgen wij voor de eerste hulp op tal van evenementen zoals Geel Zomert en Reggae Geel. Tijdens de coronacrisis zijn deze evenementen jammer genoeg niet door kunnen gaan. Er kwam zo wel tijd vrij om op andere plaats te gaan helpen.

Toen ze mij de vraag stelden om te komen helpen in het triagecentrum, heb ik dan ook geen moment getwijfeld. Het is voor mij een kleine moeite om een beetje van mijn vrije tijd op te offeren, maar voor de verpleegkundigen in het triagecentrum betekent dit wel een verschil.”

Vlotte en veilige werking

“Tijdens de maand augustus heb ik bijna elke dag geholpen in het triagecentrum. Nu mijn lessen terug begonnen zijn, heb ik iets minder tijd om te gaan helpen maar ik probeer toch om in het weekend een shift te komen doen.

Een kwartiertje voor het begin van de shift verzamelen we aan het triagecentrum. We trekken onze beschermende kledij aan en gaan aan de slag. De mensen worden aangemeld aan het onthaal en komen bij de dokter of verpleegkundige, die dan hun test afneemt. Als vrijwilliger stellen wij nog een paar vraagjes aan de mensen (voor de administratie) en linken wij het staal in het dossier. Ook helpen we af en toe met het ontsmetten van de stoelen en tafels.

De afgelopen weken is er vrij veel veranderd in het triagecentrum. Zo zijn we twee keer verhuisd (eerst vanuit de sporthal naar de tent en nu naar de klascontainers) en ook de procedure voor de administratie wijzigt soms. Al bij al verloopt alles wel vlot in het triagecentrum. Bij momenten is het er druk maar gelukkig kunnen we alles steeds rond krijgen.

De eerste keer vond ik het wel een beetje spannend. Gelukkig merkte ik al vrij snel dat alles er super veilig verloopt. Je krijgt een beschermend pak en een mondmasker. Bovendien wordt alles voortdurend ontsmet. Ik heb me er nog nooit onveilig gevoeld.”

Leuke reacties

“Ik heb al van redelijk wat vrienden en familie positieve reacties gehad. Het is natuurlijk fijn dat je hulp gewaardeerd wordt. Ook ben ik al een paar vrienden en kennissen tegengekomen die zich moesten laten testen.

Tijdens de zomer moesten redelijk veel kinderen getest worden. Wij hadden enkele kleurplaten klaargelegd die ze dan meekregen als ze flink geweest waren (wat ook steeds het geval was 😉). Een paar van deze tekeningen hebben we mooi ingekleurd terug gekregen, met een bedankje er bij. Ook was er een familie die twee keer getest moest worden na hun vakantie. Als bedankje voor het personeel hadden ze na hun tweede test een mand met fruit uit eigen tuin cadeau gegeven aan het personeel van het triagecentrum.”