Na het zorgen voor onderdak, onderwijs voor de kinderen en opstarten van Nederlandse lessen, zetten de gemeenten in de Zuiderkempen een volgende stap in de opvang van Oekraïense vluchtelingen: de stap naar werk.
In Geel hebben we momenteel ongeveer vijfentwintig gezinnen die Oekraïense vluchtelingen opvangen, vertelt burgemeester Vera Celis. Met deze jobdag hopen we een brug te creëren tussen de Oekraïense werkzoekenden en de vele openstaande vacatures op de arbeidsmarkt. Naast een vast inkomen zorgt een job ook voor sociale contacten. Dit helpt de Oekraïense ontheemden om sneller te integreren in onze samenleving.
Op zoek naar een geschikte job
Tijdens de jobdag kregen de Oekraïense werkzoekenden meer uitleg in het Oekraïens over de Vlaamse arbeidsmarkt, de vacatures van de verschillende aanwezige interimkantoren en bedrijven en hoe ze moeten solliciteren. Daarna konden ze met de interimkantoren en werkgevers in gesprek gaan om te zien of er een goede match is. De jobdag vond plaats in de expozaal, polyzaal en foyer van cultuurcentrum de Werft.
Brede samenwerking met veel projectpartners
GBO Zuiderkempen is een samenwerkingsverband van de lokale besturen Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout en Westerlo, CAW en de mutualiteiten en zorgt ervoor dat mensen zonder omwegen bij de juiste hulp belanden. Voor het organiseren van de jobdag kreeg GBO Zuiderkempen ondersteuning van VDAB, Travi, VOKA en het Agentschap Inburgering en Integratie. Het is de eerste jobdag voor Oekraïners in Vlaanderen waar meerdere lokale besturen samenwerken met zoveel relevante actoren, uitzendkantoren én bedrijven.
Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB: "Meer en meer wordt duidelijk dat de tijdelijke situatie waarin deze mensen verkeren wel eens langer zou kunnen duren dan initieel gedacht. Door mee te werken aan initiatieven als deze jobdag proberen we samen met de lokale besturen, deze groep mensen te activeren naar onze Vlaamse arbeidsmarkt. We kunnen hierbij een beroep doen op onze Oekraïens sprekende collega's om onze dienstverlening laagdrempelig te maken voor hen. Want werken heeft veel voordelen. Naast het financiële aspect zorgt het mee voor sociale contacten met collega's. Dit versnelt de integratie in onze samenleving.
Uit een eerdere bevraging van Voka blijkt dat 42% van de ondernemingen zeker bereid is om Oekraïners aan te werven. Dat is een sterk signaal, zegt Valerie Hamal van Voka Mechelen-Kempen. Een groot deel van de Oekraïners dat zich op onze arbeidsmarkt begeeft, is hoogopgeleid. Dat is een win-win. Voor de Oekraïners in de eerste plaats, zij krijgen zo meer perspectief. Voor het bedrijf is het voordeel dat er een waardevolle werkkracht bij komt. De vraag op de arbeidsmarkt is nog altijd groot. In het arrondissement Turnhout raken op dit moment nog 4.000 vacatures niet ingevuld. Voka Mechelen-Kempen wil, via het Welt-project, dat aantal verminderen. We helpen bedrijven intensief met hun visie en aanpak van rekrutering. Door onder andere breder te kijken dan enkel het diploma. Een inclusief en duurzaam HR-beleid is de sleutel tot een succesvol personeelsbeleid.
Vincent Vandenameele, directeur van Travi, is trots op deze jobdag: De Oekraïense kandidaten zijn enorm gemotiveerd om snel een job te vinden en de uitzendsector kan hen hierbij helpen. Met de steun van de Vlaamse Regering organiseren we specifieke jobdates met workshops voor kandidaten uit Oekraïne én hebben we Maryna aangeworven, die Oekraïens spreekt als moedertaal, en de drijvende kracht is achter dit project. Tegen eind juni 2023 wil Travi over heel Vlaanderen vijftien jobdates met uitzendbedrijven organiseren samen met lokale partners. Daarnaast bieden we job-en taalcoaching of technische opleidingen aan.