KOGEKA produceert gelaatsschermen in de strijd tegen corona

De printers in het FABlab van KOGEKA draaien op volle toeren om gelaatsschermen voor zorgverleners te maken. KOGEKA is blij om zo een steentje bij te kunnen dragen aan de strijd tegen corona.

In het FABlab van KOGEKA staan een aantal computergestuurde prototyping machines zoals 3D-printer, lasercutter, CNC-machine, UV-printer, snijplotter, ... Met behulp van ontwerpsoftware en elektronica zijn ze in staat om (bijna) alles te maken. Dus ook gelaatsschermen!

KOGEKA maakt gelaatsschermen en levert ze aan de stad om te verdelen aan zorginstellingen. Met behulp van hun 3D-printers maken ze duurzame gelaatsschermen, een proces dat vele uren printtijd vraagt. De beugels van deze duurzame versie zijn bestand tegen de ontsmettingsprocedure van het ziekenhuis en kunnen zo langer meegaan. Daarnaast is het ook mogelijk om de schermfolie te vervangen.

De eenvoudigere versie wordt niet met de 3D-printer gemaakt en kan hierdoor in veel grotere aantallen geproduceerd worden. Deze schermen bieden wel dezelfde bescherming als de duurzame versie.

Sinds het begin van de productie zijn er al een 1600-tal eenvoudige versies gemaakt. Het aantal duurzame gelaatsschermen via de 3D-printer ligt op 400. Op het einde van de week maakte KOGEKA het tweeduizendste gelaatsscherm.

In de ziekenhuizen van Turnhout en Geel zijn de gelaatsschermen ondertussen in gebruik. KOGEKA krijgt ook vragen van woonzorgcentra en thuisverpleging. Net zoals andere scholen proberen ze aan deze grote vraag te voldoen met de productie van een vereenvoudigde versie.

De schermen kun je aanvragen via onze website of via www.kogeka.be/gelaatsschermennodig.

Gelaatsschermen aanvragen

Financiële steun nodig

KOGEKA kan de gelaatsschermen maken met grondstoffen van de firma’s XOD uit Balen, Vos Tools uit Brecht, BC Screen in Retie en Santens uit Herentals. Om te blijven produceren, kan KOGEKA financiële steun voor de grondstoffen goed gebruiken. Storten kan op de rekening van KOGEKA Algemene Diensten: BE07 7330 0167 2066 met de vermelding 'corona'.

Gepubliceerd op woensdag 22 april 2020 11 u.