Kris - dokter

Kris vertelt over hoe zij de coronaperiode tot nu toe ervaarde en hoe belangrijk vaccinatie voor haar is.

Kris: ‘De laatste maanden kregen we veel vragen over de veiligheid van de vaccins. Ik begrijp die vragen, want de vaccins zijn erg snel op de markt gekomen. Het is echter niet voor niets dat ze zo snel geproduceerd werden. Dit was een noodsituatie, waarbij er dagelijks mensen stierven aan corona.

Omdat iedereen meteen overtuigd was van de noodzaak van een goed werkend coronavaccin, zijn er in de ontwikkeling een heel aantal stappen sneller verlopen dan normaal. De producenten hebben deze stappen niet overgeslagen, ze zijn gewoon sneller kunnen gaan. Alles wat met coronavaccins te maken had, werd een absolute prioriteit. Nooit eerder werden er zoveel geld en middelen voorzien om een vaccin te ontwikkelen.

Waarom moeten mensen zich laten vaccineren? Waarom moeten jonge mensen van 18 jaar zich laten vaccineren? Dat is heel duidelijk. De enige manier om uit deze situatie te geraken is door iedereen te vaccineren. Waarom iedereen? Om er voor te zorgen dat het coronavirus niet meer massaal wordt doorgegeven, moet minstens 70% van de bevolking gevaccineerd zijn. Jonge mensen die corona doormaken zijn er meestal minder ziek van, maar ze kunnen het virus heel gemakkelijk doorgeven aan kwetsbare personen zonder dat ze dat beseffen. Je laten vaccineren is belangrijk voor je omgeving, je familie, de mensen die je graag ziet… Wees dus solidair en denk aan de andere mensen die wél zware gevolgen dragen van het virus. 

Laat je niet misleiden door foute informatie die via sociale media gedeeld wordt. Bijvoorbeeld dat het coronavaccin slecht is voor zwangere vrouwen. Dit is helemaal niet het geval. Integendeel, zwangere vrouwen die besmet raken met corona lopen een hogere kans op ernstige ziekte en op een vroegtijdige bevalling met gezondheidsrisico's voor de baby. Vrouwen die borstvoeding geven, mogen zonder probleem gevaccineerd worden. 

Ook over het AstraZeneca-vaccin is er veel onduidelijkheid geweest. Er is inderdaad een licht verhoogd risico op zeer zeldzame bloedstollingsstoornissen bij jongere personen, vooral vrouwen. Daarom besliste België om het AstraZeneca-vaccin enkel te gebruiken voor personen ouder dan 40 jaar: bij hen is het risico op deze nevenwerking extreem klein en de kans op ernstige corona-infectie een stuk groter.’