Maak een melding als je een tijgermug ziet

De tijgermug is een invasieve soort afkomstig van Zuidoost-Azie en verspreidt zich momenteel zeer snel in Europa. De tijgermug kan tropische ziektes met zich meedragen. Wanneer je een tijgermug ziet, maak je daar het beste melding van.

Hoe herken ik een tijgermug?

De tijgermug is een kleine zwarte mug die gemiddeld tussen de 4-5 millimeter groot is, en zeker niet groter dan 9 millimeter. Ze is kleiner dan de gewone huismug. Je kunt de tijgermug herkennen aan de witte streep op haar achterhoofd en rug en de vijf witte strepen op haar achterpoten waarbij het laatste deeltje van de twee achterpoten volledig wit is.

Waarom melding maken?

De tijgermug kan onder bepaalde omstandigheden een aantal onaangename, tropische ziektes overdragen op de mens. Op dit moment vormt de tijgermug geen gevaar. We moeten voorkomen dat deze steekmug zich hier vestigt en overwintert, zodat we lokale uitbraken van tropische ziektes in de toekomst vermijden. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde en Sciensano volgen daarom de verdere verspreiding van de tijgermug op en bestrijden deze ook gericht wanneer haar eitjes of larven worden aangetroffen.

Tijgermug gespot?

Maak een melding door een foto van de verdachte mug te bezorgen aan Muggen Surveillance. Op die manier kun je de wetenschappers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en Sciensano helpen.

Hoe voorkomen?

Tijgermuggen hebben niet veel nodig om zich voort te planten. Een plas stilstaand water (bijvoorbeeld in een autoband of een onderzetter van een bloempot) is al voldoende. De mug legt daar haar eitjes en na tien dagen kunnen er al nieuwe, volwassen muggen uitkomen. Wil je voorkomen dat de tijgermug zich kan voortplanten? Voorkom dan zoveel mogelijk stilstaand water door bijvoorbeeld regelmatig de drinkbakjes voor vogels te ledigen of de regenton af te dekken met muggengaas. In sier- of visvijvers kunnen de muggen zich niet succesrijk voortplanten. Hier moet je dus geen voorzorgsmaatregelen nemen.

Meer informatie vind je op de website van Sciensano.

Gepubliceerd op dinsdag 23 april 2024 16.45 u.