Marktkramer Guy Bens

Geelse marktkramer Guy Bens vertelt over zijn ervaring als ondernemer tijdens de coronaperiode.

“Ik besefte snel dat deze pandemie een enorme impact zou hebben: op het dagelijkse leven, onze handelszaak maar ook de ruimere wereldeconomie. Vanuit de verschillende economische instanties kregen we gelukkig snel een antwoord op onze vragen. Voor de meeste marktkramers betekende de crisis geen omzet. Sommige collega’s konden een graantje meepikken via beperkte thuis- en online verkoop. Ondertussen is er terug sprake van een heropstart van de markt. Die is nodig, want door het slechte weer stelde ook het winterseizoen al heel erg teleur. Op sociale media merk ik onder de marktkramers verdeeldheid over een snelle heropstart. Bij de collega’s uit de non-food en de collega’s die producten demonstreren, overheerst de mening dat een opstart met gesloten horecazaken een fiasco wordt. Zij moeten het immers vaak hebben van impulsaankopen. In tegenstelling tot de voedingskramen, waar wekelijks heel gericht gekocht wordt.

Markten zijn meer dan alleen maar een verzameling kramen. Het is bovenal een sociaal gebeuren, een ontmoetingsplaats van jong en oud uit alle bevolkingslagen. En laat het nu net dat zijn wat we de laatste maanden hebben moeten missen: sociaal contact. Het belooft nog een lang proces te worden. Met nieuwe veiligheidsregels. Vertrouwd worden met het nieuwe normaal gaat onze volgende uitdaging zijn. Zodra er een vaccin is, komt hopelijk ook het vertrouwen terug.”