Martine Smets - hoofdinspecteur en coördinator wijkteam Geel

Martine Smets, hoofdinspecteur en coördinator wijkteam Geel bij politiezone Geel-Laakdal-Meerhout vertelt hoe een typische 'coronadag' er voor haar uitziet.

8.15 uur
Eerst de briefing met alle collega’s. Daarna gaan we per twee op pad in coronaploegen. We nemen de fiets, een dienstvoertuig of de motor. Soms zijn we in burger. We rijden rond, informeren de inwoners over wat wel en niet mag en nemen een kijkje op (speel)pleintjes en sportterreinen, aan winkels en in wandel- en fietsgebieden.

10.23 uur
Melding van een overtreding. We komen ter plaatse.

10.55 uur
Na de interventie moeten we grondig ontsmetten. We hebben een mondmasker en in de wapengordel zit nu ook een persoonlijke flacon alcoholgel. Alle voertuigen hebben in de koffer een waterbidon, handzeep, ontsmettingsspray en een papierrol, en het interieur wordt voor en na elke shiftwissel gereinigd.

11.37 uur
Wat is het rustig op straat! De richtlijnen worden goed opgevolgd. We merken wel dat met de versoepeling van de maatregelen het verkeer ook weer toeneemt, maar veel mensen verplaatsen zich toch meer te voet of met de fiets.

12.22 uur
Een groepje mensen samen? Mag helaas niet. Zodra je met meer bent dan het opgelegde maximum, is er sprake van een samenscholing. Het lijkt soms onschuldig, maar het is niet toegestaan.

13.57 uur
Tijd voor elkaar. Vroeger namen mensen bij mooi weer een stoel en ze gingen buiten aan de voordeur zitten. Dat zien we nu terugkomen. Buren uit dezelfde straat ontmoeten elkaar – elk voor hun eigen deur of op de oprit natuurlijk – en slaan een babbeltje.

15.45 uur
Nog een wens … De solidariteit om voor elkaar te zorgen is groot, hopelijk blijft die harmonie later ook zo!