110 extra bomen in straten en pleinen

De voorbije weken plantten de medewerkers van de groendienst 110 bomen aan. Daardoor krijgen sportpark De Leunen en het nieuwe plein aan Sint-Dimpna een groener uitzicht. Verder kwamen er ook nieuwe bomen in Drijhoek, Zammelseweg, Pastorijstraat, Duivenstraat, Groenhuis, Groenstraat en begraafplaats Eikevelden.

Natuurlijke airco

Wist je dat groen een positieve uitwerking heeft op het hitte-eilandeffect? Grote bomen koelen de stad. Een grote gezonde boom heeft hetzelfde koelend vermogen als tien airco's. Bomen zorgen voor schaduw en omdat ze water verdampen via de bladeren, verkoelen ze de omgeving. De stad kiest bomen die bestand zijn tegen de warme en droge zomers die we de laatste jaren meemaken. 

Boomkeuze

De stad plant bomen die al een stamdiameter hebben van 5 à 8 cm. De keuze voor de bomen wordt gemaakt op basis van heel wat factoren, zoals onder andere:

  • de bodemvochtigheid (droog, vochtig, nat);
  • de voedingstoestand (arme of rijkere bodem);
  • de zuurtegraad (Ph) van de bodem;
  • de mate waarin bomen stuifmeel en nectar leveren, zodat onder andere de bijen voldoende voedsel vinden.

Er worden ook iepen (Ulmus) geplant die resistent zijn tegen de iepenziekte, die er de voorbije decennia voor zorgde dat deze soort bijna uitgestorven was. 

Ruimte om te groeien

Om te komen tot een duurzaam bomenbestand streeft de stad naar voldoende ondergrondse ruimte. Een boom die te weinig ruimte krijgt om te wortelen, wordt ziek en heeft veel dood hout. Door de boomkeuze af te stemmen op de bovengrondse ruimte, kunnen bomen vrij uitgroeien. Een vrij uitgroeiende boom betekent minder onderhoud en minder risico’s. Elke snoeiwonde vormt immers een potentieel risico op infecties. Hoe groter de snoeiwonde, hoe groter het risico.

Locaties

Hieronder vind je een overzicht van de openbare plaatsen waar nieuwe bomen staan:

  • in volgende straten: Drijhoek, Zammelseweg, Pastorijstraat, Duivenstraat, Groenhuis, Groenstraat;
  • op begraafplaatsen: Eikevelden;
  • op andere groenzones: sportpark De Leunen en het nieuwe plein aan Sint-Dimpna.

In het najaar volgt nog een tweede plantactie. Hieronder zie je enkele groenmedewerkers in actie en de leerlingen van het zesde leerjaar van basisschool Sint Dimpna die met hun juf een kijkje kwamen nemen. 

Gepubliceerd op maandag 13 maart 2023 14.30 u.