Meer groen op de Markt

Vandaag kreeg de Markt van Geel een extra tintje groen. Medewerkers van de stad vervaardigden uit cortenstaal drie grote boombakken met zitbank en gaven deze een prominente plaats op de Markt. Verder plaatste de stad ook nog twaalf grote potten met struiken.

Om roestvorming te voorkomen werden de bakken afgewerkt met een laagje vernis. In de bakken werd een grote struik, de kardinaalsmuts, geplant met vaste planten als onderbeplanting. De kardinaalsmuts (Euonymus japonicus) is een grote meerstammige struik die groen blijft met een mooie ronde vorm en bonte bladkleuren. De grote bakken hebben aan twee zijden een zitbank.

Naast de drie boombakken werden ook twaalf potten geplaatst met een groenblijvende, bolvormige struik, de Portugese laurier. Deze potten zijn afgedekt met een laag lava, die water opslaat zodat de plant een kleine vochtreserve heeft bij droogte. Bovendien zorgt dit laagje ervoor dat de kluit minder snel uitdroogt.

Het stadsbestuur zet in op mobiel groen zodat de bakken tijdens Palmenmarkt of grote evenementen gemakkelijk kunnen verplaatst worden.

Meerjarenplan

Initiatieven als deze zijn het gevolg van acties die in het meerjarenplan van Geel opgenomen werden om Geel groener te maken. Door de coronacrisis is het voorlopig verboden om op een bank te zitten. Enkel zwangere vrouwen, mensen met een beperkte mobiliteit, mensen met een mentale handicap en ouderen mogen er uitrusten. Omdat de Markt best wat extra kleur kan gebruiken, heeft het stadsbestuur beslist om de boombakken nu te plaatsen.

Gepubliceerd op donderdag 30 april 2020 17.30 u.