Meer testen op COVID-19 in het triagecentrum

In het triagecentrum aan het ziekenhuis wordt vanaf 4 mei meer en meer getest op COVID-19. De artsen testen niet meteen iedereen, hiervoor is er niet genoeg testcapaciteit. Vanaf 4 mei worden patiënten met ernstige coronasymptomen getest, een week later breidt de testing uit naar patiënten met milde symptomen. Op deze manier hoopt het triagecentrum infecties snel te detecteren en te isoleren om nieuwe uitbraken te vermijden.

Vanaf 4 mei worden in het triagecentrum patiënten met ernstige coronasymptomen getest op COVID-19. Deze patiënten werden door de huisarts na een telefonisch contact doorgestuurd naar het triagecentrum voor een geneeskundig onderzoek. Een week later, vanaf 11 mei, wordt de testing uitgebreid naar patiënten met milde infectiesymptomen. De testing zal bij deze groep met milde symptomen gebeuren zonder een voorafgaandelijk geneeskundig onderzoek. Bij de groep met ernstige symptomen zal een geneeskundig onderzoek wel uitgevoerd worden.

Omdat vanaf 11 mei ook patiënten met milde symptomen getest worden, verwacht het triagecentrum een toename van het aantal patiënten. De turnzaal van KOGEKA werd eerder al in gereedheid gebracht en wordt nu mee ingeschakeld.

Voorzorgsmaatregelen

De artsen in het triagecentrum krijgen hetzelfde beschermingsmateriaal als de spoedartsen. Patiënten moeten ook voldoende afstand bewaren als ze wachten op hun beurt. Ze rijden in hun auto tot aan de consultatieruimte, waar vrijwilligers van Het Vlaamse Kruis hen vanop veilige afstand verdere persoonlijke instructies zullen geven. Elke patiënt wacht dus in zijn auto totdat de vrijwilliger hem komt halen voor de consultatie.

Contacteer eerst je huisarts

De boodschap blijft dat je bij klachten eerst telefonisch contact opneemt met je huisarts. De huisarts bepaalt waar je terecht kunt. Heb je klachten die niet gerelateerd zijn aan een COVID-19-infectie, dan geeft de huisarts je een afspraak in de huisartsenpraktijk. Wanneer je de huisartsenpraktijk binnengaat, moet je een mondmasker dragen. Als je klachten hebt die wel gerelateerd zijn aan een COVID-19-infectie, vertelt de huisarts wat je moet doen.

Tracing

Tracing is het opsporen van nauwe contacten van een patiënt met bevestigde COVID-19 besmetting. Deze contacttracing en opvolging gebeurt door contacttracers in dienst van de Vlaamse overheid. Het triagecentrum gaat bij tracing ook een rol spelen, maar de praktische uitwerking hiervan zal de volgende dagen duidelijker worden.

Gepubliceerd op dinsdag 5 mei 2020 13.46 u.