Kwam u in contact met discriminatie of haatboodschappen?
Wie behandelt mijn melding?
Uw melding komt terecht bij Unia, het interfederaal gelijkekansencentrum. Unia is een onafhankelijke openbare instelling die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert. Unia doet dit in een geest van dialoog, samenwerking en respect.
Wat doet Unia met mijn melding?
Eerst bekijkt Unia of ze bevoegd is om uw melding te behandelen. Wanneer dat niet het geval is, verwijzen ze u door naar de juiste gespecialiseerde organisatie. Als Unia toch bevoegd is, openen ze een dossier en starten ze met een gedetailleerd onderzoek. Hier vindt u meer info over hoe Unia aan de slag gaat met uw melding.
Neem contact op met Unia
Heeft u nog andere vragen? Op de website van Unia ontdekt u hoe u contact kunt opnemen.
Meldpunt discriminatie
Meent u het slachtoffer te zijn van discriminatie? Dan kunt u dit melden via de website van Unia. Hiervoor bestaat een meldingsformulier.
Beschikt u niet over toegang tot het internet of hebt u hulp nodig bij het invullen van de melding? Dan kunt u dit melden bij het Sociaal Huis. Maak hiervoor eerst een afspraak via de afsprakenlijn. De medewerker van het Sociaal Huis helpt u dan op weg bij het invullen van het meldingsformulier, waarna Unia contact met u opneemt. Of kom langs tijdens een vrij inloopmoment van dienst gelijke kansen, ze helpen u graag verder.
Online haatboodschappen
Komt u haatboodschappen tegen op sociale media? Laat dan merken dat u het er niet mee eens bent. U kunt hiervoor een GIF (#nohate) gebruiken die t Origineel, een open vereniging voor mensen uit verschillende culturen, ontwikkeld heeft. Zo kunt u duidelijk laten zien dat u het niet eens bent met discriminerende of racistische uitspraken zonder er veel woorden aan te moeten vuilmaken. U kunt deze GIF onderaan deze pagina downloaden.
Discriminatie op de huurmarkt
Ook op de huurmarkt kunt u discriminatie ondervinden. Wanneer verschillende kandidaat-huurders zich aanmelden, moet een verhuurder noodgedwongen keuzes maken. In Vlaanderen is het wettelijk verboden om zich bij deze keuzes te laten leiden door de achtergrond, het geloof, de geaardheid … van de kandidaat.
Als verhuurder beseft u uiteraard niet altijd dat u mogelijk discrimineert. En als huurder weet u misschien niet goed welke informatie uw toekomstige verhuurder of het immokantoor al dan niet van u mag vragen. Wilt u meer duidelijkheid over wat er wordt verstaan onder discriminatie op de woonmarkt, neem dan zeker eens een kijkje op de website van Unia. Unia is een onafhankelijke Belgische openbare instelling die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert.