Minder Mobielen Centrale en gezelschapsdienst zoeken vrijwilligers

Dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat de stedelijke sociale dienst de Minder Mobielen Centrale (MMC) en de gezelschapsdienst oprichtte. Ze zijn steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers om het team te versterken.

In totaal 36 vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in om minder mobiele mensen op hun bestemming te brengen of alleenstaande ouderen gezelschap te bieden. Op dinsdag 26 november zet de stad deze leden en vrijwilligers in de bloemetjes tijdens een ledenfeest in de Waai.

Gezelschapsdienst

De gezelschapsdienst richt zich tot Gelenaars die nood hebben aan gezelschap of toezicht overdag en/of ’s nachts. De gezelschapsdienst kan een partner zijn om eenzaamheid te doorbreken, mantelzorgers te ontlasten en ervoor te zorgen dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. De vrijwilligers kunnen samen een wandeling maken, boodschappen doen, helpen bij het opwarmen van de maaltijd of gewoon even gezelschap houden. De gezelschapsdienst is er voor ouderen, mensen die ziek zijn of mensen met een beperking.

Minder Mobielen Centrale

Minder mobiele personen met een beperkt inkomen kunnen voor hun verplaatsingen gebruikmaken van de Minder Mobielen Centrale. De centrale regelt een vrijwillige chauffeur die je naar je bestemming brengt en weer terug. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen, familie te bezoeken, een doktersafspraak … Je kunt de MMC niet inzetten voor dagelijks ziekenvervoer en de verhuis van grote materialen.

Vrijwilligers gezocht

Op dit moment telt de MMC 419 leden en 20 chauffeurs. Bij de gezelschapsdienst zetten 16 vrijwilligers zich in. Er zijn nieuwe vrijwilligers nodig om de dienstverlening draaiende te houden. Ben je hulpvaardig, sociaal ingesteld en heb je een luisterend oor? Stel je dan kandidaat als chauffeur of vrijwilliger bij de gezelschapsdienst. Chauffeurs ontvangen een kilometervergoeding (0,34 euro/km), bij de gezelschapsdienst krijg je een vergoeding van 2,60 euro per uur. Je kiest zelf hoeveel uren je wilt spenderen per week. Het is vrijwillig, dus je mag altijd nee zeggen als een bepaalde vraag jou niet past.

Wil je een beroep doen op de gezelschapsdienst of MMC?

Maak hiervoor eerst een afspraak bij dienst sociale zorg via www.geel.be/aanbod-thuiszorg of 014 56 71 25. Een rit van de MMC vraag je ten laatste twee werkdagen vooraf aan via telefoon of e-mail.

Kostprijs MMC: 10 euro lidgeld per jaar per persoon. Per rit betaal je een onkostenvergoeding aan de chauffeur. Deze bedraagt 0,34 euro/km. Kostprijs gezelschapsdienst: De prijs bedraagt 2,60 euro/uur als vergoeding voor de vrijwilliger. Nachtoppas is ook mogelijk.

Meer info: dienst sociale zorg, 014 56 71 20, socialezorg@geel.be

Gepubliceerd op vrijdag 22 november 2019 11 u.