Geel schakelt versnelling hoger tegen sluikstorten

De stad kampt al geruime tijd met sluikstorters. Sensibiliseringscampagnes informeerden in het verleden over oplossingen en mogelijke boetes. Maar het probleem blijft aanhouden, en daarom is het tijd dat de stad bijkomende maatregelen treft.

Sinds mei helpt een mobiele camera overtreders op sluikstorten op te sporen en aan te pakken. En die camerabeelden leiden tot heel wat interessante inzichten!

Zowel stadsdiensten, burgers, als bezoekers zitten erg verveeld met sluikstorten. Overvolle straatvuilbakken, rondzwervend vuil, sigarettenpeuken, hondenpoep, wildplassers… passen niet in het straatbeeld van een barmhartige stede. Daarom schakelt de stad nu een versnelling hoger om het probleem aan te pakken, en dat doen ze met een mobiele camera.

Lees hieronder verder.

56 overtredingen in 2 maanden

De camera’s registreerden de voorbije maanden twee gevoelige locaties: parking Vogelzang en het kerkhof van Ten Aard. Deze plaatsen leken in het verleden populair voor zwerfvuil en dat bevestigen nu ook de camerabeelden. Van mei tot juni kon de camera 56 overtredingen vaststellen. Zo zie je op de beelden automobilisten uitstappen en hun huisvuil in de vuilbak van het kerkhof stoppen, of rokers die hun sigaret op de locaties uittrappen en achterlaten. Maar ook wildplassen is een groot probleem op de parking van Vogelzang.

Elke vorm van sluikstorten leidt tot een bestuurlijk verslag. Geïdentificeerde overtreders moeten zich vervolgens verantwoorden bij de GAS-ambtenaar. Die schat de situatie in en oordeelt op een onafhankelijke manier welk gevolg dit heeft voor de overtreder. Zo staat de stad zelf in voor de handhaving van sluikstorten om dit probleem gericht aan te pakken.

De meest verrassende vaststelling? Dat zijn de beelden van de vogels. Ze halen op deskundige wijze achtergelaten huisvuil uit vuilbakken en containers en voorzien geduldig wachtende soortgenoten van restjes. Zwerfvuil is dus niet enkel onaangenaam, maar kan ook schadelijk zijn voor de dieren in de omgeving.

Zwerfvuil tegengaan

Binnenkort mag de stad rekenen op een extra camera om ook andere gevoelige plaatsen te onderzoeken en overtreders aan te pakken. Een propere stad kent een groot draagvlak bij de bevolking, en daarom is het tijd voor actie. Houd het dus netjes en aangenaam voor je buurtbewoners. Let er op dat je straatvuilbakken enkel gebruikt voor verpakkingen van zaken die je ter plaatse hebt geconsumeerd – de inwerpholtes van een straatvuilbak zullen aangepast en verkleind worden. Bij de aankoop van nieuw straatmeubilair kiest de stad voor de meest efficiënte vuilbakmodellen.

Gepubliceerd op vrijdag 2 augustus 2019 9.40 u.