Mondmasker niet verplicht tijdens intensief sporten

29 juli - Antwerps gouverneur Cathy Berx heeft vandaag de nieuwe coronamaatregelen in de provincie Antwerpen verduidelijkt. Intensief sporten mag toch zonder mondmasker op plaatsen waar het risico op overdracht zo goed als niets is.

Gelet op het advies van de Wereld Gezondheidsorganisatie dat intensief sporten met mondneusbedekking een gezondheidsrisico inhoudt, geldt de verplichting om een mondmasker te dragen niet tijdens het intensief sporten. Weliswaar onder voorwaarde dat je dit doet in de daartoe bestemde sportinfrastructuur of op plaatsen en momenten waarop er nagenoeg geen risico is op overdracht van het virus. Let op: het gaat hier om contactloos sporten.

Als je beslist om te sporten op plaatsen waar veel mensen komen, zoals het stadscentrum, draag je dus wel een mondmasker. Bij sporten in groep draag je ook verplicht een mondmasker. Als je dus bijvoorbeeld in peloton fietst, ben je verplicht een mondmasker te dragen. Het is verplicht om steeds een mondmasker op zak te hebben, ook als je alleen sport in een verlaten gebied.

Activiteiten van sportieve aard waarbij de ‘fysieke afstand’ niet kan worden gerespecteerd, vormen een groot risico op besmetting met het coronavirus COVID-19. Het coronavirus COVID-19 verspreidt zich immers zeer snel wanneer de veiligheidsafstand van 1,5 meter niet strikt en voortdurend gerespecteerd wordt.

Gepubliceerd op woensdag 29 juli 2020 17.32 u.