Stad Geel wil fietsgebruik stimuleren, maar ook auto's zijn in onze stad nog niet meteen weg te denken. Om onze mobiliteit zo duurzaam mogelijk te maken, voorziet de bouwcode richtlijnen om de overstap naar duurzaamheid vlot te laten verlopen.
Fiets
De Bouwcode wil fietsgebruik maximaal stimuleren. Om echt een verandering in het verplaatsingsgedrag te bekomen, moet de fiets vooral een gemakkelijker en meer comfortabel alternatief worden voor de auto. Om die doelstelling te bereiken wordt op een aantal pistes tegelijk ingezet: de bouwcode wil ervoor zorgen dat er steeds voldoende fietsstalplaatsen zijn,
dat deze voldoende ruim en comfortabel zijn en dat ze vlot toegankelijk zijn voor iedereen. Daarbij wordt ook rekening gehouden met evoluties in het type fietsen zoals bakfietsen en elektrische fietsen.
Auto
Ook voor de auto worden voorschriften opgenomen, maar met een ander doel. Het is de bedoeling om mensen aan te zetten tot een selectiever autogebruik en de impact van autos op het openbaar domein te beperken. Daarom wordt uitgegaan van het principe dat de mobiliteitsvraag zoveel mogelijk op het eigen terrein wordt opgelost of met formules die het delen van ruimte en/of autos stimuleren (bijvoorbeeld collectieve parkings, deelautos ...).
In de praktijk
Om de mobiliteit in de stad zo duurzaam mogelijk te maken, zijn er heel wat richtlijnen opgenomen in de bouwcode rond fietsen en auto's. Alle informatie vindt u in de bouwcode. Hieronder kunt u al enkele van de grootste veranderingen terugvinden.
Realisatiewijze fietsenstallingen
Op bepaalde plaatsen blijft de fiets van inwoners of bezoekers voor een lange tijd staan. Om ervoor te zorgen dat de fietsen niet voor lange tijd blootgesteld worden aan het weer of aan diefstal, moeten de fietsstalplaatsen overdekt zijn en afgesloten kunnen worden. Fietsenstallingen moeten zich ook zo dicht mogelijk bij de hoofdingang van het gebouw bevinden zodat het nog aantrekkelijker wordt om met de fiets te komen.
Autoparkeernorm
Om de nodige ruimte voor het parkeren van autos te garanderen, legt de bouwcode normen op over het aantal te realiseren parkeerplaatsen. De bouwcode maakt een verschil tussen de verschillende gebieden in Geel waarbij in het winkelwandelgebied minder parkeerplaatsen moeten voorzien worden per inwoner dan in het buitengebied.