Nieuwbouw van lokaal opvanginitiatief voor minderjarige vluchtelingen gestart

Deze week is het nieuwbouwproject voor het lokaal opvanginitiatief (LOI) voor niet begeleide buitenlandse minderjarigen in Kwakkelberg van start gegaan. Sinds 2005 is LOI Den Ark gevestigd in de Technische Schoolstraat, midden 2023 zullen zij verhuizen naar de nieuwbouw.

Steden en gemeenten vangen in opdracht van de federale overheid niet begeleide buitenlandse minderjarigen op. Het OCMW organiseert daarvoor lokale opvanginitiatieven, in overeenkomst met Fedasil.

Het huidige huurpand in de Technische Schoolstraat, waar het LOI is gevestigd, is oud en afgeleefd. Het nieuwe gebouw zal inspelen op alle noden om een degelijke begeleiding te kunnen uitbouwen met voldoende ruimte voor materiaal, personeel en jongeren. Dankzij een polyvalente ruimte en tuintje is er binnenkort meer aandacht voor verbinding en vorming mogelijk. 

Voor wie?

Het nieuwe gebouw biedt plaats aan veertien minderjarige vluchtelingen, die er minstens zes maanden en gemiddeld een jaar verblijven. Ze worden er voorbereid op zelfstandig wonen. De studio’s bevatten een kitchenette, sanitair en kleine leefruimte.

Daarnaast zijn er iets grotere doorgangs-/noodwoningen voor acute huisvestigingsproblemen, een polyvalente zaal en een kantoor voor de medewerkers van het LOI.

Duurzaam gebouw

Het gebouw werd ontworpen met het oog op duurzaamheid. Het gebouw wordt opgetrokken uit kruislaagshout (beter bekend als CLT, Cross Laminated Timber), afgewerkt met essenhout en voorzien van warmtepompen.

Timing

De werken duren minimum een jaar. Als de werken vlot verlopen is de oplevering voorzien in de zomer van 2023. Na de verhuis wordt het huidige huurcontract stopgezet. De werken zullen weinig hinder veroorzaken, er wordt geen openbare ruimte in beslag genomen.

Gepubliceerd op donderdag 17 maart 2022 14 u.