Vanaf 1 april geen knipkaarten meer te koop in recyclagepark

Vanaf 1 april kun je in het recyclagepark geen nieuwe knipkaarten meer kopen. Oude knipkaarten kun je wel nog opgebruiken. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om rechtstreeks elektronisch te betalen. Kun je niet elektronisch betalen? Dan kun je nog knipkaarten aankopen via het onthaal van het stadhuis. In het nieuwe recyclagepark zal het systeem van de knipkaarten volledig verdwijnen. Je bezoek wordt dan gekoppeld aan je eID, zodat de kosten via de afvalfactuur van DIFTAR verlopen.

Stad Geel en IOK werken aan een nieuw recyclagepark in de Lammerdries. Dit brengt ook een nieuwe manier van betalen met zich mee. De knipkaarten verdwijnen en betalingen zullen in de toekomst via de afvalfactuur van DIFTAR gebeuren. Vanaf 1 april kun je tijdens de overgangsfase in het huidige recyclagepark elektronisch betalen. 

Hoe betalen in huidige en nieuwe recyclagepark?

Vanaf 1 april 2025 en tot aan de opening van het nieuwe recyclagepark:

  • kun je elektronisch betalen in het recyclagepark;
  • kun je enkel nog knipkaarten kopen aan het onthaal van het stadhuis als je niet elektronisch kunt betalen.

Na de opening van het nieuwe recyclagepark:

  • verdwijnt het systeem van de knipkaarten volledig en kun je geen nieuwe knipkaarten meer kopen in het nieuwe recyclagepark of aan het onthaal van het stadhuis;
  • kun je een terugbetaling tot 50 euro voor knipkaarten aanvragen via het onthaal van het stadhuis;
  • wordt jouw bezoek gekoppeld aan je eID en worden je kosten automatisch verrekend via je afvalfactuur.

Stand van zaken bouw nieuw recyclagepark

Het huidige recyclagepark aan Drijhoek botst al enige tijd op zijn grenzen. Daarom werken de stad en IOK aan een nieuw, ruimer recyclagepark in de Lammerdries. Op de voorziene locatie staat nog een gebouw dat gesloopt moet worden voordat de bouwwerken van start kunnen gaan. IOK overlegt momenteel met de aannemer en een archeoloog over de startdatum van de sloopwerken, die tegen het einde van de zomer voltooid moeten zijn.

Daarnaast werkt een architect aan de aanvraag voor de omgevingsvergunning, die ook de bouw van een multifunctioneel gebouw omvat. Dit zal ruimte bieden voor vergaderingen, opleidingen voor recyclageparkwachters en personeelsvoorzieningen. Het doel van de stad en IOK is om de aanvraag midden 2025 in te dienen en tegen eind 2025 de omgevingsvergunning te verkrijgen. Daarna kan de planning van de werken worden uitgewerkt.

Oorspronkelijk wou de stad begin 2026 de eerste inwoners verwelkomen in het nieuwe recyclagepark, maar dit zal door verschillende onvoorziene omstandigheden opschuiven in tijd. Van zodra de stad en IOK een timing kennen, zullen ze dit communiceren naar de Gelenaars.

Gepubliceerd op dinsdag 11 maart 2025 9 u.