Nieuwe speelwei aan basisschool De Toverboom

De leerlingen van basisschool De Toverboom kregen een volledig nieuwe buitenspeelplaats met ruimte voor ontspanning, sport en natuureducatie. Bovendien zal na de schooluren iedereen uit de buurt hier kunnen vertoeven. Een win-win!

Samenwerking

Stad Geel, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en basisschool De Toverboom sloegen de handen in mekaar om middelen te voorzien voor de metamorfose van recent aangekochte gronden tot avontuurlijke groene speelzone. De leerlingen van Thomas More Geel zorgden onder andere voor de realisatie van een klimparcours en amfitheater. 

Verschillende zones

De groene buitenspeelplaats ziet er alvast veelbelovend uit. De inrichting is helemaal afgestemd op de verschillende functies. Spelen en ontspannen kan vanaf nu tussen de dorpsschool en het groene landschap van Bel. Educatieve aanplantingen en opstellingen zijn ontworpen op basis van ontwikkelingsbehoeften van kleuters en lagere-schoolkinderen. En na schooltijd kan de lokale jeugd, heel het dorp en zijn bezoekers meegenieten van deze realisatie met zijn verschillende zones:

  • Een natuureducatieve zone met onder meer halfstamboomgaard en zithoekjes.
  • Een heuvelzone met spelelementen en een amfitheater als buitenklas.
  • De actieve zone met een trapveld en een ruim multifunctioneel speelveld. Dit grote grasveld kan flexibel gebruikt worden voor sport en spel, terwijl de aanpalende heuvel dienst kan doen als tribune bij sportwedstrijden, groepsactiviteiten of bij een optreden.
  • In de ervaringszone worden de zintuigen van de kinderen geprikkeld. Een hindernissenparcours draagt bij tot de ontwikkeling van de motoriek en aangepaste beplanting stimuleert het voelen en ruiken.

Groene speelplaats

“Groen op school is niet alleen aangenaam en leerrijk voor de kinderen en de leerkrachten, ook de natuur vaart er wel bij. Je geeft dieren en planten de kans om zich te vestigen op plaatsen waar ze anders niet terecht zouden kunnen. Dit zal de biodiversiteit zeker ten goede komen”, aldus gedeputeerde voor milieu en natuur Jan De Haes.

Gunther Wens, directeur van De Toverboom, vult aan: “Wie droomt er niet van een groene speelplaats met veel natuur en veel avontuur? Een plek waar elk kind zich thuis voelt. Een plek waar elk kind zichzelf kan zijn. Daarenboven biedt dit ons extra kansen om samen met de kinderen heel wat leerdoelstellingen te realiseren.

Gepubliceerd op donderdag 2 mei 2019 14.09 u.