Maak een melding als je een Amerikaanse stierkikker ziet

In Geel zitten kikkervisjes van de Amerikaanse stierkikker in bijna elke vijver langs de Grote Nete. De Amerikaanse stierkikkers zijn exoten en vormen een bedreiging voor andere kikkers, kleine vogeltjes, salamanders … Het Life-project 3n-Stierkikker wil met verschillende partners de Amerikaanse stierkikker duurzaam bestrijden.

De Amerikaanse stierkikker is een invasieve exoot, dat wil zeggen dat de kikkersoort een bedreiging is voor onze inheemse dierensoorten die rond het water leven. Zo eten Amerikaanse stierkikkers alles op wat in hun grote muil past zoals vogels en andere amfibieën. Daarnaast verspreiden ze ook ziektes die dodelijk zijn voor onze inheemse kikkersoorten. 

Heb je een Amerikaanse stierkikker gezien of gehoord?

Maak melding als je een Amerikaanse stierkikker hoort of ziet. Zo wordt de populatie goed in kaart gebracht.

Hoe herken ik een Amerikaanse stierkikker?

Je kunt de stierkikker vrij gemakkelijk onderscheiden van onze inheemse kikkersoorten als je op de juiste kenmerken let. Deze zijn de roep, hun grootte, de trommelvliezen, de keel en de rug. 

  • De roep is het makkelijkste kenmerk om de Amerikaanse stierkikker te herkennen. De mannelijke stierkikker loeit als een rund. Dat verklaart meteen zijn naam. 
  • Stierkikkers zijn ook de grootste kikkers die in onze streken voorkomen. Volwassen dieren kunnen zelfs groter worden dan 20 centimeter.
  • Het trommelvlies van een stierkikker is groter dan zijn ogen.
  • Ze hebben geen ruglijsten of groene rugstreep.
  • Kikkervissen van stierkikkers zijn moeilijker te herkennen dan de volwassen dieren, hier is vooral de grootte een goede indicator.

Het LIFE-project 3n-stierkikker

Het LIFE-project 3n-stierkikker is een samenwerking tussen Hogeschool PXL, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Natuur & Bos van de Vlaamse overheid, en Natuurpunt vzw. Het project ontvangt financiële steun van het LIFE-programma van de Europese Unie en van Provincie Antwerpen. Het LIFE-project 3n-stierkikker maakt gebruik van verschillende bestrijdingstechnieken om de verspreiding van de Amerikaanse stierkikker in Vlaanderen te stoppen.

Gepubliceerd op vrijdag 29 maart 2024 16.30 u.