Verveeld met een wespennest?

Brandweer zone Kempen wijst op de ecologische waarde van wespen en adviseert om wespennesten niet te verdelgen indien ze geen direct gevaar vormen. Hier vind je 3 goede redenen om een wespennest niet te verdelgen.

1. Wespen zijn erg nuttige dieren

Wespen zijn echte opruimers. Ze voeden zich met allerlei insecten zoals vliegen, muggen en bladluizen. Een nest van 6000 wespen kan in één week een half miljoen vliegen en 130 000 muggen vangen! De brandweer is dan ook grote voorstander om wespennesten niet te verdelgen als het niet echt nodig is, maar ken het onderscheid tussen de soorten.

Bijen en hommels zorgen voor de bestuiving van 80 procent van de bloemen, planten en grassen en zijn dus niet gevaarlijk. 

De Europese hoornaar heeft het voornamelijk op andere wespen en vliegen gemunt. In die zin is het zelfs een bondgenoot voor wie een zomerse barbecue organiseert.

De Aziatische hoornaar vraagt daarentegen wel om verdelging. Die is namelijk een bedreiging voor de honingbijen. 

 

2. Impact van een wespenverdelging op de natuur

Ieder jaar worden duizenden kilo’s gebruikt om wespennesten te verdelgen. Dat vertelt iets over de impact op de natuur. Want wespenverdelger is een vorm van pesticiden, en dat zijn chemische stoffen die de natuur vergiftigen. De brandweer is de grootste verbruiker van wespenpoeder in Vlaanderen, en wil zo toch de invloed op de natuur beperken.

3. Kostprijs

Een wespenbestrijding is niet gratis en kost 30,25 euro. En met dat bedrag kan je toch leukere dingen doen, niet?

Wanneer aanvragen? 

In principe kunnen mensen en wespen perfect samenleven. Ze vliegen niet rond op zoek naar een sappig plekje om te steken. Is het nest dus achteraan de tuin, in een boom of in een berghok waar iemand zelden binnengaat? Dan is het eigenlijk niet nodig om het nest te verdelgen. Het is een ander verhaal als het nest in de woning hangt of op plaatsen waar veel passage is.

Elke aanvrager beslist zélf over de verdelging van een nest. De Brandweer geeft advies, maar de eindbeslissint ligt in de handen van de aanvrager zelf.

Ben je niet zeker?

Bel tijdens de kantooruren naar het wespennummer (014 56 69 90) van Brandweer zone Kempen. Zij geven je graag advies. Wil je daarna toch overgaan tot de aanvraag van een wespenverdelging, dan kun je dat doen via het e-loket van Brandweer Zone Kempen https://kempen.hulpverleningszone.be/. Dit kan 24/24 en 7/7. Bovendien komt je aanvraag rechtstreeks in de zonale meldkamer terecht.

Gepubliceerd op maandag 3 juni 2019 11.29 u.