Een reis gepland? Vergeet je reisdocumenten niet!

Wanneer je een lijstje maakt voor je zomervakantie denk je automatisch aan een zonnebril, kleding en schoenen. Maar denk je ook aan de juiste reisdocumenten?

Voor veel landen heb je enkel een Belgische identiteitskaart nodig. Andere landen vragen een internationaal paspoort, eventueel met een extra visum of zelfs een inentingsbewijs. Op de website van www.diplomatie.belgium.be vind je per land welke reisdocumenten je mee moet nemen. Op www.geel.be/reisdocumenten vind je een overzicht van alle reisdocumenten en info over reizen.
Als volwassene heb je sowieso een Belgische identiteitskaart of Belgisch paspoort (reispas) nodig.

Kids-ID

Ben je jonger dan 12 jaar, dan heb je een kids-ID nodig. De kids-ID geldt als officieel reisdocument in de meeste Europese landen en in enkele niet-Europese landen. In landen die de kids-ID niet aanvaarden, moet je een Belgisch paspoort voorleggen. De identiteitskaart, kids-ID en het Belgisch paspoort vraag je aan bij de dienst burgerzaken (op afspraak, via www.geel.be/afspraak).

Visum

Voor bepaalde landen heb je naast je Belgisch paspoort ook een visum nodig. Op www.diplomatie.belgium.be zie je voor welke landen een visum nodig is. Je vraagt een visum aan bij de ambassade van het land waar je naartoe gaat. Sommige landen bieden het visum aan bij aankomst.

Rijbewijs

Ben je van plan om naar een land in de Europese Unie of naar Liechtenstein, Noorwegen of IJsland te reizen en daar met een auto te rijden? Dan vraag je best een Belgisch rijbewijs in kaartmodel aan. Voor landen die het Belgisch rijbewijs niet erkennen heb je een internationaal rijbewijs nodig. Het Belgisch rijbewijs en het internationaal rijbewijs vraag je aan bij de dienst burgerzaken (op afspraak, via www.geel.be/afspraak).

Gepubliceerd op maandag 17 juni 2019 10.49 u.