Stad verdeelde al meer dan 10 000 mondmaskers en ander beschermingsmateriaal aan Geelse zorginstellingen en zorgverleners

Om het tekort aan mondmaskers en ander beschermingsmateriaal op te vangen en de Geelse zorginstellingen en zorgverstrekkers zo goed mogelijk te ondersteunen in hun strijd tegen corona, legt de stad een voorraad aan. De stad kon al heel wat zorginstellingen en zorgverleners helpen. In totaal verwerkte de stad 362 aanvragen, goed voor 54 422 verdeelde stuks.

Een deel van het beschermingsmateriaal kocht de stad zelf. Voor het andere deel kan het lokaal bestuur rekenen op schenkingen van Geelse ondernemingen en service clubs zoals IOK, INACC, KOGEKA, 41 Club 62 Geel en Fifty-One Club. Zo maakt KOGEKA bijvoorbeeld zelf gelaatsschermen die ze levert aan de stad om te verdelen aan Geelse zorgverstrekkers en zorginstellingen. Daarnaast maakten 129 vrijwilligers al meer dan 10 000 stoffen mondmaskers.

De federale overheid kondigde ondertussen aan dat het dragen van een mondmasker voor iedereen belangrijk zal zijn wanneer de maatregelen versoepelen. De stad heeft al heel wat inspanningen gedaan om zorgverstrekkers en zorginstellingen van beschermingsmaterialen te voorzien en bekijkt nu verder of ze de vraag naar mondmaskers voor inwoners en onderwijsinstellingen kan ondersteunen.

Al meer dan 50 000 stuks voor de zorgsector

De stad verdeelt het beschermingsmateriaal eerst aan de zorginstellingen en vervolgens aan thuisverpleging en vroedvrouwen. Voor dringende ingrepen of behandelingen kunnen kinesisten en tandartsen hier ook beroep op doen. Zo kregen MPI Oosterlo, woonzorgcentrum Wedbos, Het Zusterhof, Het Eepos en De Waaiburg al beschermingsmateriaal van de stad. Tot hiertoe kregen de zorginstellingen en zorgversterkers het beschermingsmateriaal volledig gratis.

In totaal verdeelde de stad al 54 422 stuks, waaronder chirurgische, stoffen en FFP2 mondmaskers, veiligheidsbrillen en gelaatschermen, schorten en Tyvekpakken, ontsmettingsgel en vooral ook heel veel handschoenen*. 

* de handschoenen worden per stuk verdeeld en niet automatisch per doos om alle zorgverstrekkers steeds van voldoende materiaal te kunnen voorzien

Samenaankoop mondmaskers voor Eerstelijnszone

De stad Geel organiseert binnenkort een samenaankoop van FFP2 mondmaskers voor alle gemeenten en zorginstellingen uit de eerstelijnszone (Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout en Westerlo). De stad gaat via een overheidsopdracht op zoek naar een leverancier die tegen een gunstig tarief deze FFP2 mondmaskers kan leveren. De stad draagt de verantwoordelijkheid van de procedure tot aan de gunning. De lokale besturen en zorginstellingen kunnen een bestelling plaatsen tegen het voordeeltarief. Deze FFP2 mondmaskers zijn bedoeld voor de zorgsector. 

Aanvragen beschermingsmateriaal voor zorgsector

Ben jij een zorgverlener in Geel en heb jij beschermingsmateriaal nodig? Vraag het dan aan via onze website! 

Beschermingsmateriaal aanvragen

Mondmaskers voor inwoners?

In de huidige situatie waarbij we maximaal inzetten op social distancing zijn mondmaskers nog niet nodig, omdat we genoeg afstand houden en de handen vaak wassen. Wanneer de maatregelen versoepelen en afstand houden niet altijd meer mogelijk is, bijvoorbeeld op bus of de trein, is het dragen van een mondmasker wel van belang. De stad heeft al heel wat inspanning gedaan om zorgverstrekkers en zorginstellingen van beschermingsmaterialen te voorzien en bekijkt nu verder of ze de vraag naar mondmaskers voor inwoners en onderwijsinstellingen kan ondersteunen. Hierover volgt nog meer informatie. 

Wie een beetje handig is, kan eventueel zelf een mondmasker maken. Op www.maakjemondmasker.be vind je alle informatie die je nodig hebt om hiermee aan de slag te gaan.

Gepubliceerd op dinsdag 21 april 2020 16.28 u.