Naar inhoud

Ontdek het geheime kamertje

Een verborgen kamer in een eeuwenoude toren enkel te bereiken met een wenteltrap… Het lijkt op de setting van een prinsessensprookje uit de boeken van Grimm. Toch is er een heel simpele verklaring waarom de St.-Dimpnakerk van Geel zo’n geheim kamertje herbergt. Hier woonde de ‘custos’, de bewaker van de kerk en de kerkschatten. Op zondag 2 april van 14 tot 17 uur kan je dit geheim kamertje ontdekken.

De custos was een belangrijke figuur. Vanuit zijn torenkamer had hij een helder zicht over de stad Geel, maar ook over de kerk. Daarnaast was hij ook verantwoordelijk voor het luiden van de klokken die het dagritme van de Gelenaars bepaalden en ’s nachts ronddolende figuren op het rechte pad naar Geel leidden.

De ambt van custos verdwijnt in de 17 de eeuw. Het custoskamertje blijft eventjes leeg staan, maar in 1815 woonde er een gezin met vier kinderen. In de jaren 1960 deed het ook even dienst als schildersatelier van een kunstenaar.

 

expo

Het verhaal van dit merkwaardige kamertje en zijn bewoners krijgt vanaf 25 maart een vaste plaats in de St.-Dimpnakerk. De kerkraad opent in de custoskamer een kleine expo over de custoskamer maar ook over de enorme schade die de kerk en de toren opliepen tijdens de bevrijdingsgevechten in september 1944. Voor het historisch opzoekingswerk kon de kerkfabriek terugvallen op het Stadsarchief Geel en het Gasthuismuseum. De stad Geel en k.ERF ondersteunen dit project financieel. Met de custoskamer heeft de St.-Dimpnakerk er naast de 5 erkende topstukken en andere kunstschatten weer een troef bij. Bovendien investeerde de St.-Dimpnakerkraad onlangs ook in de verlichting van het apostelretabel en de bijzondere altaaroverkapping of ciborium. De custoskamer wordt een vast onderdeel van rondleidingen in de St.-Dimpnakerk die Toerisme Geel en de Geelse stadsgidsen geregeld organiseren.

 

rondleidingen

Op zondag 2 april van 14 tot 17 uur organiseren de St.-Dimpnakerkraad en Toerisme Geel een opendeurdag n.a.v. de opening van het custoskamertje. Ieder half uur bieden de stadsgidsen een rondleiding aan. De laatste rondleiding start om 16.30 uur. Toerisme Geel raadt aan om in te schrijven voor de rondleidingen. Mensen die zich de dag zelf spontaan aanbieden, kunnen nog mee op pad indien er nog plaats is. Contact: toerisme@geel.be of 014 56 63 80. 

 

 

 

Datum van het bericht: woensdag 22 maart 2017
Alle nieuws