Hulp voor Oekraïne

Opvang

Door de oorlog zijn heel wat Oekraïners op zoek naar een tijdelijke verblijfplaats. Daarom lanceert de federale overheid het initiatief #plekvrij.
Heeft u een plek in uw huis vrij en bent u bereid om Oekraïners op de vlucht op te vangen? Stel u kandidaat voor crisishuisvesting via het formulier. 
Vangt u al Oekraïners op? Meld dit dan via dit formulier.

Financiële ondersteuning 

Doet u liever een financiële ondersteuning? Dan zijn er enkele mogelijkheden.

  • Consortium 12-12 (Belgisch consortium voor noodhulpsituaties) lanceert een oproep ten voordele van de slachtoffers van de crisis in Oekraïne. Ze zamelen samen financiële middelen in om humanitaire operaties te financieren in Oekraïne en in de omliggende buurlanden die geconfronteerd worden met een sterke instroom van vluchtelingen uit Oekraïne. Het Consortium 12-12 is een samenwerkingsverband tussen Dokters van de Wereld, Caritas International Belgium, Handicap International, Oxfam-België, Plan International België, Rode Kruis en UNICEF België. Storten kan op BE19 0000 0000 1212. 
  • Artsen Zonder Grenzen: noodhulpactiviteiten in Oekraïne en buurlanden.
  • SOS Kinderdorpen: Oekraïense families in moeilijkheden.
  • Het Rode Kruis zamelt op federaal niveau geld in. Wie wil helpen, kan een bedrag storten op BE53 0000 0000 5353 met vermelding 'Oekraïne' of een online gift doen. 

Doneer hulpgoederen

Oekraïne heeft nood aan medicijnen en medisch materiaal. Heeft u hulpgoederen die u wilt doneren? Check dan de Facebook-pagina van de ambassade van Oekraïne. 

Meer info

Informatienummers

More information

On the following websites you can find information in Ukrainian:

Online information sessions 'Welcome in Flanders' in Ukrainian (28-29-30/03/2022 & 04-05-06/04/2022)