Online registreren voor orgaandonatie voortaan mogelijk

Geel springt op de kar van de digitalisering voor de registratie van orgaandonatie. Het is belangrijk om je te registreren als orgaandonor, dat kan online op www.geel.be/orgaandonatie.

In België wachten meer dan duizend mensen op een orgaan. Je bent als Belg automatisch orgaandonor, tenzij je zelf anders beslist. In de praktijk overleggen artsen met familie en dierbaren en voor hen is toelating geven vaak moeilijk. Daarom is het belangrijk om je te registreren als orgaandonor. Dat kan vanaf nu ook online op www.geel.be/orgaandonatie.

Voor veel patiënten met chronische, onomkeerbare aandoeningen, is orgaantransplantatie de laatste mogelijke behandeling. Als je sterft door hersen- of hartfalen, dan kunnen je organen gebruikt worden om levens te redden. Het is belangrijk dat je daar nu al over nadenkt en je registreert als donor.

Registreren met een kaartlezer

De registratie voor orgaandonatie kan natuurlijk al een hele tijd bij de dienst burgerzaken. Vanaf nu is langsgaan bij het stadhuis niet meer nodig, je kunt je online registreren op www.geel.be/orgaandonatie. Er zijn vier manieren om je veilig aan te melden: met een eID en kaartlezer, met een token, met beveiligingscode via mobiele app en met de app itsme. Enkel als je aanmeldt met een kaartlezer kun je de registratie ook ondertekenen en dus helemaal afhandelen. Bij de drie andere aanmeldingsmogelijkheden moet je achteraf nog ondertekenen met een kaartlezer of langsgaan bij dienst burgerzaken om het document te ondertekenen.

Afhandeling registratie

Heb je de procedure helemaal doorlopen? Dan komt je aanvraag toe bij dienst burgerzaken. De dienst handelt je registratie verder af, dus je moet zelf niets meer doen. Je krijgt een e-mail wanneer je je aanvraag gedaan hebt en een e-mail wanneer je registratie in orde is.

Liever niet online?

Wil je liever langsgaan bij de dienst burgerzaken om je te registreren? Dat kan! Je vindt een formulier op www.geel.be/orgaandonatie, dat je op voorhand kunt invullen. Heb je geen computer? Dan vult een medewerker samen met jou het formulier in. Een afspraak maken hiervoor kan via www.geel.be/orgaandonatie of op het nummer 014 56 77 77.

Maak een afspraak

Gepubliceerd op woensdag 17 april 2019 11.12 u.