Ook voor familiefeesten gelden de nieuwe coronamaatregelen

29 juli - Heb je binnenkort een religieus feest of familiefeest gepland? Normaal vier je feesten zoals verjaardagen, Moederdag of het Offerfeest samen met familie en vrienden. Door corona is dat niet mogelijk. De Nationale Veiligheidsraad en de Antwerpse Provinciale Crisiscel leggen strenge maatregelen vast die vanaf 29 juli tot en met 31 augustus gelden. We zetten de belangrijkste maatregelen, die belangrijk zijn voor feesten, voor jou op een rij.
 • Kleinere bubbel

  De sociale bubbel wordt opnieuw verkleind. Vanaf nu mag je gezinsbubbel met maximaal vijf andere personen (nauw) contact hebben voor de hele maand augustus. Kinderen onder twaalf jaar zijn hierbij niet inbegrepen. Dus als je bijvoorbeeld een ander gezin uitnodigt met twee ouders en drie kinderen van tien, acht en vijf jaar, dan telt dit als twee extra contacten. Je gezin bestaat uit de mensen die samen met jou onder één dak wonen.

 • Avondklok

  Voor de hele provincie wordt een avondklok ingesteld, van 23.30 tot 6 uur. Iedereen moet dus tussen die specifieke uren thuisblijven, behalve voor noodzakelijke verplaatsingen zoals een ziekenhuisbezoek of bij het wisselen van shifts voor het werk.
 • Mondmaskerplicht op publiek domein

  In de provincie Antwerpen moet je een mondmasker opzetten op het publieke domein (op straat, pleintjes, parken, kerkhoven …) en daarnaast ook op plaatsen waar de afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd. Je draagt dus verplicht een mondmasker als je je huis verlaat. Dit geldt ook op de fiets. Als je intensief sport, hoef je er geen te dragen. Op je eigen privédomein hoef je er binnen je eigen bubbel geen te dragen.

 • Evenementen

  Niet-begeleide evenementen zoals familiebijeenkomsten, samenscholingen en uitstappen mogen plaatsvinden met maximaal tien personen. Kinderen onder twaalf jaar worden hierbij niet meegerekend. Uitzonderingen zijn zomerkampen en speelpleinwerking. Het is sterk aangeraden om buiten samen te komen en een mondmasker te dragen, op het publieke domein is dit verplicht.

 • Houd rekening met de gouden regels

  • Was regelmatig je handen. Vermijd handen geven of kussen. Blijf thuis als je ziek bent.
  • Wees extra voorzichtig voor mensen uit de risicogroep.
  • Spreek buiten af met vrienden of familie. Als dit niet kan, verlucht dan voldoende.
  • Draag een mondmasker als je je huis verlaat. Houd ook met mondmasker voldoende afstand (1,5 meter). Kinderen jonger dan 12 jaar moeten geen mondmasker dragen.
  • Doe je iets in groep? Doe dit met maximum 10 personen. Dit geldt zowel bij je thuis, op uitstap, bij familiebijeenkomsten ...
  • Spreek af met maximum 5 vaste personen per gezin (kinderen jonger dan 12 jaar niet meegerekend).

Hopelijk kun je, ondanks alle maatregelen, toch fijn feest vieren!

Je kunt alle nieuwe coronamaatregelen nalezen op https://www.geel.be/strengere-coronamaatregelen-tot-en-met-eind-augustus.

Gepubliceerd op donderdag 30 juli 2020 12.08 u.