Een reis gepland? Vergeet je reisdocumenten niet!

Ga jij binnenkort op reis? Zorg dan dat je reisdocumenten zeker in orde zijn voor je vertrekt. Hier vind je een handig overzicht. Heb je een Kids-ID, Belgisch rijbewijs of internationaal rijbewijs nodig? Maak dan een afspraak bij dienst burgerzaken.

Voor veel landen heb je enkel een geldige identiteitskaart nodig. Andere landen vragen een internationaal paspoort, eventueel met een extra visum of zelfs een inentingsbewijs. Op de website van www.diplomatie.belgium.be vind je per land welke reisdocumenten je mee moet nemen. Op www.geel.be/reisdocumenten vind je een overzicht van alle reisdocumenten en info over reizen. Als volwassene heb je sowieso een identiteitskaart of paspoort (reispas) nodig. Het document moet minstens geldig zijn tot aan de terugreis, als er geen langere geldigheid wordt gevraagd.

Kids-ID

Ben je jonger dan 12 jaar, dan heb je een geldige kids-ID nodig. De kids-ID geldt als officieel reisdocument in de meeste Europese landen en in enkele niet-Europese landen. In landen die de kids-ID niet aanvaarden, moet je een Belgisch paspoort voorleggen. De identiteitskaart, kids-ID en het Belgisch paspoort vraag je aan bij de dienst burgerzaken (op afspraak, via www.geel.be/afspraak).

Om een kids-ID aan te vragen, breng je je kind mee. Je moet ook de huidige kids-ID meebrengen en een pasfoto. Deze pasfoto moet voldoen aan de volgende voorschriften:

  • De pasfoto is maximum 6 maanden oud;
  • Het gezicht neemt 70 tot 80 % van de oppervlakte in;
  • Neutrale gezichtsuitdrukking aan met een gesloten mond en zonder glimlach;
  • Het gezicht is volledig zichtbaar, zonder accessoires (behalve om medische/godsdienstige redenen);
  • De ogen, kin en gezichtsomtrek zijn zichtbaar;
  • Je kind kantelt het hoofd niet en kijkt recht naar voren;
  • Je kind zit recht voor de camera met de schouders rechtop;
  • Witte achtergrond.

Is je kind jonger dan 6 jaar, dan gelden alle voorgaande voorschriften behalve:

  • Houding: de elementen ‘ogen op een horizontale lijn’, ‘hoofd gekanteld’ en ‘schouders recht’;
  • Gezichtsuitdrukking: de elementen ‘neutrale blik’, recht in de camera kijken’ en ‘mond gesloten’.

Meer info over de voorschriften voor pasfoto’s:

diplomatie.belgium.be/een_icao-conforme_foto diplomatie.belgium.be/2016_matrice_nl

Meer info over reisdocumenten:

geel.be/reisdocumenten

Visum

Voor bepaalde landen heb je naast je paspoort ook een visum nodig. Op www.diplomatie.belgium.be zie je voor welke landen een visum nodig is. Je vraagt een visum aan bij de ambassade van het land waar je naartoe gaat. Sommige landen bieden het visum aan bij aankomst.

Rijbewijs

Ben je van plan om naar een land in de Europese Unie of naar Liechtenstein, Noorwegen of IJsland te reizen en daar met een auto te rijden? Dan vraag je best een Belgisch rijbewijs in kaartmodel aan. Voor landen die het Belgisch rijbewijs niet erkennen heb je een internationaal rijbewijs nodig. Het Belgisch rijbewijs en het internationaal rijbewijs vraag je aan bij de dienst burgerzaken (op afspraak, via www.geel.be/afspraak).

Check de geldigheidsdatum van jouw rijbewijs!

Rijbewijzen in bankkaartmodel werden voor het eerst afgeleverd in juli 2010 in enkele pilootgemeenten, in 2013 volgden uiterlijk alle gemeenten en steden. Deze hebben maar een administratieve geldigheid van 10 jaar. Binnenkort moeten die eerste rijbewijzen dus hernieuwd worden. Check dus zeker de einddatum van je rijbewijs. Is jouw rijbewijs nog minder dan 3 maanden geldig? Maak dan een afspraak met de dienst Burgerzaken om je rijbewijs te hernieuwen, via www.geel.be/afspraak, en kies "Europees rijbewijs" als afspraaktype.

Opgelet: de Europese rijbewijzen in papieren formaat hebben geen administratieve einddatum en zijn nog geldig tot 2033, hernieuwing is dus niet noodzakelijk.

Gepubliceerd op woensdag 25 mei 2022 14 u.