Opgelet! Contactopsporing bij coronabesmetting gebeurt alleen met dit telefoonnummer

Mondmaskers, testen en contactopsporing. Het zijn de belangrijkste pijlers om te helpen bij de versoepeling van de coronamaatregelen. De contactopsporing start maandag 11 mei. Mensen die positief testen krijgen dan telefoon met de vraag met wie ze de afgelopen dagen contact hebben gehad. Of je zal de melding krijgen dat je zelf in contact kwam met een besmette persoon, zonder dat wordt aangegeven wie precies.

Filmpje verduidelijkt contactonderzoek

Hoe herken je coronaopsporing?

In deze coronatijden zijn fraudeurs heel creatief met hun pogingen tot oplichting. Hoe kun je echte oproepen onderscheiden van frauduleuze telefoontjes? Volgens Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid zijn er een aantal dingen waar je op kan letten.

Kijk naar het telefoonnummer dat je opbelt

De coronaopsporingslijn gebruikt altijd hetzelfde vaste nummer: 02 214 19 19. Als je dus opgebeld wordt door dat nummer, dan mag je er zeker van zijn dat het om officiële opspoorders gaat. Je kunt ook sms-berichten ontvangen, die komen van het nummer 8811.

Je kunt best beide nummers nu al in je telefoon opslaan onder de naam 'corona-opsporing'. Dan herken je het nummer meteen wanneer je opgebeld zou worden.

Persoonlijke gegevens gekend

Als je positief test en wordt opgebeld om te vragen met wie je allemaal contact hebt gehad, dan zal de persoon aan de andere kant van de lijn al bepaalde informatie over je hebben. De telefonist heeft via je huisarts je naam, telefoonnummer en je geboortedatum. Het telefoontje zal ook kort na de test gebeuren.

Geen vragen over financiële gegevens

Je kunt ook veel afleiden uit de vragen die gesteld worden. Ze zullen nooit vragen naar iemands bankgegevens of tijdstippen waarop hij wel of niet thuis is. Vind je de vragen raar en herken je het telefoonnummer niet, hang dan gewoon op.

Gepubliceerd op woensdag 6 mei 2020 14.20 u.