Opgepast voor valse e-mails over mondmaskers

Er zijn phishingmails over mondmaskers in de omloop. Cybercriminelen proberen je te misleiden door mondmaskers aan te bieden. Op deze manier willen ze jouw persoonlijke gegevens ontfutselen. Ga hier niet op in.

Het Centrum voor Cybersecurity België heeft de afgelopen weken vastgesteld dat er massaal nieuwe domeinnamen werden aangekocht met een verwijzing naar het coronavirus en meer specifiek naar mondmaskers
Een deel van deze domeinen is waarschijnlijk gekocht om valse websites te lanceren. Voor meer info, zie: https://www.safeonweb.be/nl/actueel/op-zoek-naar-mondmaskers-pas-op-voor-valse-webshops


Een aantal praktische tips van het CCB die je helpen tegen dergelijke praktijken:

  • Wees steeds op je hoede. Wees altijd kritisch voordat je tot een aankoop over gaat.
    Als het aanbod te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal ook niet waar. De kans bestaat dat de bestelde producten nooit geleverd worden of dat het namaak is.
  • Controleer steeds de domeinnaam van de website
  • Een webshop is verplicht om naam, adres en ondernemingsnummer duidelijk te vermelden. Zijn deze gegevens niet aanwezig op de webshop, gebruik de webshop dan niet.
  • Kreeg je een aanbieding toegestuurd via een e-mail of sms’je? Klik dan nooit op de link in het bericht. De kans is groot dat je naar een valse website of webshop wordt geleid.

Een verdachte mail opgemerkt? Meld het hier:
https://www.safeonweb.be/nl/wat-verdachtsafeonwebbe

Heb je een probleem?
https://www.safeonweb.be/nl/eerste-hulp

Gepubliceerd op donderdag 23 april 2020 16.31 u.