Oude matrassen welkom op het recyclagepark

Wist je dat je je oude, afgedankte matras gratis naar het recyclagepark kunt brengen? IOK Afvalbeheer merkt wel dat de aangeleverde matrassen soms doorweekt zijn of in stukken gesneden en dat is niet ok; die matrassen kunnen niet gerecycleerd worden. Lees hier hoe je je matras best wel aanlevert.

De Vlaamse overheid moedigt de recyclage van oude matrassen aan. Van zodra je een oude matras vervangt, breng je deze best zo spoedig mogelijk naar het recyclagepark.

Voorwaarden

Wil je je matras gratis aanleveren op het recyclagepark? Dan is het belangrijk dat
hij aan volgende voorwaarden voldoet:

  • Breng je matras zo snel mogelijk naar het recyclagepark.
  • Breng de matras droog, laat hem niet dagenlang buiten liggen in weer en wind.
  • Breng de matras in één geheel, snij hem niet in stukken. Een matras kan zwaar en onhandig zijn. Breng iemand mee om de matras correct in de matraskar te deponeren.

Verwerking

De matrassen worden machinaal en/of deels handmatig ontmanteld. De verschillende onderdelen gaan daarna naar gespecialiseerde bedrijven voor recyclage. De kern van de matras (PU-schuim, latex, traagschuim…) wordt hergebruikt als grondstof voor judomatten, dempingsmateriaal, isolatiemateriaal, vulling voor het dashboard in auto’s... De stalen veren worden hergebruikt in de staalindustrie. De (propere) matrasomtrekken uit textiel kunnen worden vervezeld en opnieuw worden ingezet in de textielindustrie.

Sorteerregels

  • WEL: Matrassen, toppers, topdekmatrassen, oplegmatrassen of topmatrassen. 
  • NIET: Metalen bedbodem, metalen onderdelen, metalen ombouwdelen, dekbedden, kussens, boxsprings, vaste lattenbodems ... Deze onderdelen kunnen ook aangeboden worden op het recyclagepark maar deze horen thuis in andere containers.

Alle regels vind je in het afvalpaspoort voor matrassen. Meer info over het recyclagepark vind je op deze pagina

Gepubliceerd op maandag 19 juli 2021 16.05 u.