Overzicht maatregelen openbaar vervoer

De Lijn en NMBS namen heel wat maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voldoende afstand houden is van groot belang voor het openbaar vervoer. Toch proberen ze om hun dienstregeling zo normaal mogelijk te laten doorgaan. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste maatregelen.

Reizen met de bus

Bij De Lijn is er een aangepaste dienstregeling van kracht. Deze vind je terug in de routeplanner. Vanaf 18 maart laat De Lijn maar een beperkt aantal reizigers per bus toe. Als je de bus neemt, verdeel je je over het voertuig en ga je niet naast elkaar zitten of staan. Om de regel van 1,5 meter afstand houden zo goed mogelijk na te leven, wordt elke zitplaats tussen reizigers leeggelaten. Je gebruikt de ingang achteraan de bus. Vooraan opstappen is niet mogelijk. Betalen met cash is niet toegelaten. Je koopt een ticket online of gebruikt je abonnement of Lijnkaart. De Lijn blijft dagelijks de bezetting op de voertuigen en het aantal zieke medewerkers monitoren. Op die manier kunnen ze snel extra maatregelen doorvoeren indien nodig.

Het gebruik van de belbussen is opgeschort tot en met 5 april. Ze zijn te klein om voldoende afstand te kunnen garanderen. Alle gemaakte reservaties zijn geannuleerd en je kunt geen nieuwe reserveringen maken.

Reizen met de trein

Op maandag 23 maart voerde de NMBS een ‘Treindienst van Nationaal Belang’ in. Deze dienst garandeert echte mobiliteitsoplossingen voor mensen die de trein absoluut moeten nemen, zonder risico’s voor hun gezondheid. Het treinaanbod voorziet een maximale samenstelling van de treinen om de afstand tussen reizigers zo groot mogelijk te houden. Je kunt nog steeds je ticket aan het loket kopen, maar je kunt niet cash betalen. Je schaft best je ticket online aan of betaalt met de bankkaart.

Gebruik het openbaar vervoer enkel voor essentiële verplaatsingen, bijvoorbeeld om naar je werk te gaan.
Denk aan jezelf, je medereizigers en de werknemers als je het openbaar vervoer neemt. Houd rekening met de maatregelen en zorg voor elkaar.

Meer info vind je op:
www.delijn.be/nl/overdelijn/Corona/ en www.belgiantrain.be/nl/news/coronavirus/faq-corona.

Gepubliceerd op donderdag 26 maart 2020 16.10 u.