Naar inhoud

Praktisch

Dienst wonen en leefomgeving

Werft 20
2440 Geel

 

Maak een afspraak: 

014 56 77 77

https://afspraken.geel.be/


tel. 014 56 62 50
fax 014 56 62 39
grondgebondenzaken@geel.be

Meer info

Energie: passiefhuizen

energievraag

Passief?

Een Passiefhuis heet zo omdat het voornamelijk verwarmd wordt door de warmte die de bewoners zelf en de toestellen in het huis afgeven en door gebruik te maken van zonnewinsten. Dit zijn passieve warmtewinsten. Hiervoor heb je geen verwarmingstoestel nodig.


Dat kan omdat een passiefhuis beschikt over een doorgedreven thermische isolatie, en omdat het bijna luchtdicht is. Hierdoor heb je een volledige controle over de ventilatie. Met een warmtewisselaar kan je dan ook een groot deel van de warmte uit de uitgeblazen lucht recupereren. Voor de verwarming van een passiefhuis heb je niet meer warmte nodig dan wat een strijkijzer afgeeft!


Gebouwschil

Investeren in een passiefhuis betekent investeren in de gebouwschil, in muren, dak, vloeren en in ramen en deuren. Aan die onderdelen van een huis ga je de volgende decennia niet meer veel veranderen. Investeren in de gebouwschil betekent dus investeren in de toekomst. Een toekomst met minder fossiele energie en met de verplichting om 10 keer minder CO2 uit te stoten dan vandaag.


De meerkosten voor een passiefhuis verdien je zeker terug door een extreem lage energiefactuur. Om een passiefhuis te verwarmen, heb je ongeveer 10 maal minder energie nodig dan voor de verwarming van een conventioneel huis. Dit is dus DE manier om zuinig om te gaan met energie en om je CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Geen enkele nog zo zuinige ketel, geen enkele spaarlamp, geen zonneboiler kan daartegen op.


Ervaring

De laatste 2 decennia hebben bouwfysici, architecten en een aantal aannemers expertise opgebouwd met passiefhuizen Hierdoor kan je tegenwoordig een huis bouwen dat lucht- en winddicht is, dat zonder koudebruggen thermisch optimaal geïsoleerd is, en dat optimaal geventileerd wordt.


Comfort

Een passiefhuis biedt je ook een beter wooncomfort dan een conventioneel huis en een uitstekende luchtkwaliteit. Omdat de ventilatielucht gefilterd wordt, is er ook een pak minder stof in een passiefhuis.


Hier vind je meer informatie over het onderwerp:
Passiefhuis - Platform vzw