Naar inhoud

Praktisch

Brandweerzone Kempen

Stelenseweg 92
2440 Geel
Bereikbaarheid


tel. 014 56 66 30
brandweer@geel.be

Werkgroep AGS

Taken

Volgens het K.B. van 07/04/2003 betreffende de taakverdeling tussen de brandweer en de civiele bescherming zijn de interventies met gevaarlijke stoffen een opdracht voor de brandweer. In het kader van de veiligheid van de hulpverlener en de burger werd enkele jaren geleden binnen de provincie Antwerpen gestart met de Adviseurs gevaarlijke stoffen.

Momenteel is op vrijwillige basis een wachtsysteem binnen de provincie uitgewerkt. Er werden twee AGS voertuigen aangekocht via het sevesofonds, en momenteel is de provincie verdeeld in een westelijk en oostelijk gedeelte. In beide delen is er steeds een adviseur van wacht. In geval van calamiteit binnen de provincie kunnen de hulpdiensten momenteel gratis gebruik maken van het advies van deze specialist.


Binnen de zone zijn er meerdere potentiële gevaren (zoals seveso en nucleaire bedrijven, kleinere chemische industrie, labo’s, ziekenhuizen). Om de werking van deze adviseursfunctie adequaat in beeld te krijgen dient een model-AGS-activiteitenplan opgesteld te worden.

Contactpersonen

Naam   Post  Mailadres
Eddy Goossens  Geel  eddy.goossens@geel.be
Bert Thoelen  Geel  bert.thoelen@geel.be
Dirk Geens  Herentals  dirk.geens@stad.antwerpen.be
Rudi Smets  Herentals  rudi.smets@brandweervlaanderen.be