Naar inhoud

Praktisch

Dienst wonen en leefomgeving

Werft 20
2440 Geel

 

Maak een afspraak: 

014 56 77 77

https://afspraken.geel.be/


tel. 014 56 62 50
fax 014 56 62 39
grondgebondenzaken@geel.be

Meer info

Ecologische voetafdruk

Foto

Je ecologische voetafdruk is de aardoppervlakte die nodig is om in je levensonderhoud en in al je consumptie te voorzien. Voor alles wat we consumeren en produceren, gebruiken we land. Wij gebruiken visgronden, bebouwd land, land om energie op te wekken, land om grondstoffen te ontginnen, landbouwgrond en land om de levensnoodzakelijke biodiversiteit in stand te houden. Het begrip werd door William Rees en Mathis Wackernagel van de Universiteit van British Columbia, Canada geïntroduceerd. Zij ontwikkelden ook de methode om de ecologische voetafdruk te berekenen.

 

 

De ecologische voetafdruk voor voeding, huisvesting, mobiliteit, afval, gezondheidszorg etc. van de gemiddelde Belg bedraagt 4,90 ha / inwoner. Indien alle mensen onze levensstijl erop na zouden houden, hadden wij met z’n allen minstens 3 aardes nodig, onmogelijk dus. Als de rijkdommen van onze planeet eerlijk verdeeld waren, zou iedereen een ecologische voetafdruk van 1,6 ha / inwoner mogen hebben. Dit is de “Eerlijke aarde voetafdruk”.

 

 

De ecologische voetafdruk is daarom ook een manier om sociale rechtvaardigheid en respect voor het milieu te meten. De ecologische voetafdruk gaat dus niet enkel over ecologie. Daarom spreekt men vaak ook van de mondiale voetafdruk of de milieugebruiksruimte. Welke term je ook gebruikt, is om het even. Als hij maar kleiner wordt!

Als je meer wilt weten over het onderwerp en als je je eigen voetafdruk wilt berekenen, kan je hier terecht: