Naar inhoud

Praktisch

Dienst stadsontwikkeling en kernversterking

Werft 20
2440 Geel


tel. 014 56 62 50
fax 014 56 62 39
stadsontwikkeling@geel.be

Gheelodroom - fuifzaal

fuifzaal

De Geelse jeugd en jeugdraad waren al jarenlang vragende partij voor een fuifzaal. Toen het stadsbestuur de beslissing om een fuifzaal te bouwen nam, werd de zaal  zo polyvalent opgevat dat ook tentoonstellingen, recepties, concerten, spektakels en zelfs sportmanifestaties mogelijk zijn. Niettemin blijven  fuiven de hoofdactiviteit uitmaken. Op basis van de milieuvergunning mogen jaarlijks 200 dans- en feestactiviteiten en 100 andere activiteiten plaatsvinden. Maximaal 1 300 fuivers mogen tegelijk aanwezig zijn waarvan 1 000 in de grote zaal en 300 in de foyer.

concept

De zaal is gebouwd volgens het zogenaamde 'doos in doos' principe. Het complex heeft een buitenomtrek van 43 x 33 meter. De hoofdtoegang bevindt zich aan de zijde van het stadhuis en is duidelijk gemarkeerd in de gevel. Langs het cultureel centrum bevindt zich een diensttoegang voor laden en lossen van materiaal. In de drie gevelwanden zijn verschillende nooduitgangen voorzien.

De gevel bestaat uit een reeks dragende kolommen in wit architectonisch beton. Aan de onderzijde biedt een plint van 50 cm hoog bescherming aan de glasgevel en vormt zo een zitelement. De gevel van de zaal is bekleed met panelen in wit architectonisch beton. De textuur doet denken aan de drapering van een gordijn.

Sfeerbeeld foyer

Alle publiek toegankelijke functies en de belangrijkste nevenfuncties bevinden zich op het gelijkvloers. Aan de andere kant van de foyer bevindt zich het sanitair en is een doorgang voorzien naar de inkomruimte van de naastgelegen Studio filmzalen zodat gecombineerd gebruik mogelijk wordt. Hier komt men via een akoestisch sas in de eigenlijke fuifzaal. Dit langwerpig sas heeft sterk geluidsabsorberende wanden. De eigenlijke fuifzaal is 450 m² groot. Er werd gewerkt met duurzame, onderhoudsvriendelijke maar vooral robuuste materialen. De fuifzaal werd in september 2011 ingehuldigd. De totale kostprijs bedraagt ongeveer 4 miljoen euro.

Schetsen van de fuifzaal vind je terug in het fotoalbum.